Marja

Den långa resan.

1177 Vårdguiden

Nånting är fel i kroppen. Nu har jag ont i ögat och ser väldigt suddigt. Jag vet ju vad det är… begynnande marginal keratitis och salvan var gammal. Som tur var skulle doktorn ringa i morse. Hon lät väldigt trevlig, men sa ganska snart att vi måste boka en tid. På tisdag ska jag dit. Sen bad jag henne skriva ett recept på salvan till ögat. Terracortril. Hon gick in på min journal på ögonkliniken och blev lite osäker om jag skulle åka dit upp direkt, men jag sa att salvan brukar hjälpa, så hon skrev ett recept.

Och så började karusellen. Jag for till apoteket på Ålidhem och sa att jag ville ta ut ögonsalvan. Jag blev fundersam när förpackningen inte såg ut som vanligt, men apotekaren sa att det var enligt receptet. När jag kom hem såg jag att det stod Akta ögonen! på tuben. Men ordinationen var en sträng salva i båda ögonen. Jag hade fått Terracortril, men den som man ska ha på infekterade sår och i öronen.
Klockan var tre på eftermiddagen och det var ingen ide att ringa hälsocentralen, men envis som jag är så gick jag in på 1177 Vårdguiden, Mina sidor och beställde förnyat recept hos doktorn, fyllde i alla fakta noggrant och skrev en kommentar att det hade blivit fel. Min förhoppning var att jag skulle få ett nytt recept i morgon, men redan efter 45 minuter fick jag svar. En ursäkt och ett nytt recept. 1177 fungerar alltså perfekt på Ålidhems Hälsocentral.

På väg till vattengympan skulle jag då ta ut salvan på sjukhusets apotek. Då visade det sig att jag fått droppar i stället för salva, men ordinationen var den samma: en sträng i varje öga. Jag förklarade för den apotekaren att jag MÅSTE.ha.salva.NU och hon lät en äldre kollega ta hand om mig. Jag drog hela karusellen för henne och hon sa att det var tur att jag varit så noga och läst på tuben, för annars hade jag definitivt fått uppsöka ögonkliniken. Nu har jag rätt salva och ögat känns redan bättre.

Jag hann till vattengympan och önskade att jag hade köpt en sån där sjörövarlapp på ögat för jag var livrädd att få vatten i ögat. På tal om sjörövarlapp, så hade jag en sådan vid flera tillfällen när jag var 11-12 år. Jag hade ofta stora vaglar i ögonen som behövde skyddas från väder och vind. Ögonen och fötterna är mina svaga punkter. Jag är ju fisk.

Jag älskar 1177 på nätet. Jag råkade få en tid för provtagning på labbet som krockade med min tandläkartid nästa vecka, men kunde gå in på Mina sidor och boka ny tid själv. Fick olika alternativ på lediga tider och sen en bekräftelse på den nya tiden jag valt. Skönt att inte behöva passa telefontider… Nu har jag alltså etablerat kontakt med min nya Hälsocentral och känner att det här kommer att bli bra.

Exet kommer hit igen nästa vecka, men jag har så mycket inbokat att jag inte kan åka ner till Stockholm igen. Han har påbörjat ett nytt projekt, så han kommer nog hit fler gånger i vår. På vattengympan i kväll pratade vi om sparesor till Estland och jag fick sån lust att åka till Tallinn igen några dagar.

Ha en lugn fredagsnatt <3

 

4 kommentarer

  1. Ditte

    Vilken cirkus! Och tur att du både är noggrann och envis. Toppen med dessa sidor där man kan ändra och boka tider. Säkert var din doktor stressad och skönt att du lät bli att ta den första salvan. Apoteken brukar ju också förklara när man hämtar sin medicin.
    Hoppas nu att du snart blir bättre i ögonen.
    En sparesa till Tallin låter skönt och fint att möta vårvintern där.
    Önskar dig en trevlig fredag.
    Stor kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Ditte! Ska bli intressant att träffa den där doktorn på tisdag. Hon blev väldigt osäker ang ögonen och ville inte ta ansvaret att skriva ut salvan, utan tyckte att jag skulle åka upp på ögonkliniken. Sen blev jag lite sur på den första apotekaren, för jag sa tydligt ögonsalva och hon skrev ju ut ordinationen på etiketten, men reagerade ändå inte på att det inte var ögonsalva jag fick. Annars brukar de ju vara så noga och förklara tusen gånger. Nåja, det slutade ju bra och ögat är mycket bättre redan.
      Ha en skön helg!
      Kram!

  2. Caanita

    Vilken tur att du haft salvan tidigare och dessutom var uppmärksam på texten. För en person som fått salvan för första gången och litat på apotekspersonalen hade det kunnat gå riktigt illa.
    Du borde påtala detta nästa gång du går till det här Apoteket.
    Ha det gott!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Caanita! Ja, tur att jag är noggrann i synnerhet när det gäller mediciner. Ibland går jag in på Fass och läser om biverkningar och så. På det andra apoteket var de mycket förvånade att det första apoteket inte hade sett att det inte var för ögonen, i synnerhet som jag själv var lite tveksam. Ska förstås nämna det nästa gång jag tar ut mediciner. 🙂
      Ha en fin vecka!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.