Marja

Den långa resan.

Födelsedag och manifestation

IMG_20170409_164818 Fina Ronja fyller 18 år i dag. Hon har firat med sina vänner. Tyvärr överskuggades nog hennes födelsedag av det som hänt i Stockholm. Jag gjorde ett kort till henne, som tyvärr är på villovägar, men förhoppningsvis kommer till rätta. Eller tillbaka till mig.

DSCN1592

Johanna hade varit på manifestationen i dag. Så här skrev hon på min Instagram: ”Jag var där i dag på manifestationen…kändes rätt att visa att vi inte är rädda. Det finns en magisk känsla av gemenskap och styrka i Stockholm nu…men jag vill aldrig uppleva det igen.”
Jag hoppades att hon skulle gå dit, för jag tror att det har en terapeutisk verkan. Att gå tillbaka till platsen där det hände och känna stödet och styrkan från så många andra är ett sätt att övervinna rädslan. För hon var rädd, det erkände hon för mig. Samtidigt var hon stolt att hon reagerade så rationellt… hon gjorde allting ’rätt’. Hon satte sig och den ungdomen hon hade med sig i säkerhet, ringde sin man för att få fakta, letade reda på nödutgången, tog sig högt upp i byggnaden (siktade faktiskt på taket) och inväntade hjälp.

Jag mådde jättedåligt i går. Trött, ont i magen och så yr att jag gick längs med väggarna. Jag kunde inte fokusera på något, ville faktiskt bara sova. Eller gråta.

Vi fick inte tag på exet. Jag skickade sms och fick så småningom svar att han varit på väg till Finland i fredags. I morse ringde han, så jag kunde uppdatera honom. Hade hans finlandsresa varit mer planerad, hade jag kanske varit i Stockholm nu och med största sannolikhet varit med Johanna på stan i fredags. Slumpen… eller?

Efter gårdagens privata kris vaknade jag i morse och mådde riktigt bra. Till och med knät kändes hyggligt, så jag tog gåstavarna och travade iväg ner till sjön. Det var delvis barmark på stranden.

DSCN1598

Fåglarna kvittrade i träden, det var nästan vindstilla och jag kände mig så trygg och fylld av tacksamhet över livet.

DSCN1599

Jag kunde höra vattnet i sjön viska: frigör mig… release me…det räcker nu.

Nu ska jag lyssna på Stina Wollter i P4.

Ha en lugn måndagsnatt <3

6 kommentarer

  1. Bergis

    De som manifesterade gjorde det av ren egoism. Sedan lägga ut sin godhet på facebook. -Se på mig! -Jag manifesterar! -Är jag inte god och duktig nu?

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Så bitter du låter. Jag tror snarare att människor som varit med om något så hemskt som detta terrordåd har ett behov av att bearbeta sina upplevelser tillsammans med andra för att komma över sin rädsla. Ytterst få går på en sådan här manifestation för att visa upp sig. Min dotter skrev den här kommentaren som en privat kommentar till mig i ett inlägg jag gjorde på min privata instagram. Att jag citerade kommentaren på min blogg handlade inte om att jag ville skryta om att hon varit där, utan om att jag hade hoppats att hon skulle gå och var glad att hon gjorde det, eftersom jag tror att det var läkande för henne.
      Jag har inte Facebook, så jag vet inte hur manifestationen framställts där… men på de sociala medier jag rör mig på, har jag inte märkt något ’skryt’.

  2. Ditte

    Önskar förstås Ronja ett stort grattis på 18-årsdagen och hoppas också ditt vackra kort kommer fram.
    Att tillsammans med så många andra i Stockhom bearbeta det som hänt tror ja också är läkande och manifestationen visar tydligt på att ingen rädsla kommer ta över.
    Jag kan verkligen förstå att Johanna kände rädslan komma tillbaka när hon passerade platsen hon var vid när attentatet hände och det är viktigt att gå där många gånger och på så sätt bearbetas också det hon upplevt. Men hon hade tur och slumpen kanske gjorde att hon var en bit bort under det att andra skadades eller dog. Just här på Drottninggatan går jag också ofta och jag kommer att fortsätta med det. Stockholm är allas vår stad.
    Skönt att du kom ut på en fin och läkande promenad.
    Stor kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Ditte! Johanna hade tur… hon var inte på plats och såg inte heller några skadade, bara dem som flydde i panik. Det är ju också insikten om vad som hade kunnat hända som skakade henne.
      Jag kommer också att gå på Drottninggatan som vanligt.
      Kram! 🙂

  3. Judy

    Happy Birthday to Ronja! Hope she had a wonderful 18th birthday in spite of what happened in Stockholm. Lovely Granddaughter and the card you made for her special day. Glad you had a peaceful and calming walk to the lake. Have a good week. 🙂 Hugs! Judy

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Thank you, Judy! Ronja had a wonderful birthday with her friends, as she wished.
      Have a nice week! Hugs!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.