Marja

Den långa resan.

En trött dag med nostalgisk promenad i stan

IMG_20170902_100936

På den rabatterade biljetten till konserten i kyrkan står det längst ner till vänster…Pensionärer / Arbetslösa. Att även arbetslösa får rabatt låter väldigt sympatiskt. Det kanske bara gäller kultur, men är ju ändå bra att man kan ha råd att njuta av den även som pensionär/sjukpensionär eller arbetslös. Studerande får även rabatt och de som gör sin militärtjänstgöring. Det känns bra att vara pensionär i Finland. Ordet ‘senior’ , som jag uppfattar som en eufemism, används inte och jag får rabatt på allt möjligt, till och med på kaffet jag köper med mig på finska pressbyrån. Jag får en försiktig fråga om jag möjligtvis är pensionär, för då får jag lite rabatt. Det känns nästan som ett hedrande erbjudande. Det finns en annan syn på äldre människor här och jag undrar om det inte har att göra med kriget och alla krigsveteraner man tagit väl hand om.

Gårdagen blev en trött dag. Brorsan var inte i form och jag var halvblind. Men jag hann ut innan vi skulle träffas och fick ihop en påse med en rödrutig flanellskjorta, en fin grå tröja till den, halsduken jag visste han ville ha, en luva med fleecefoder till vintern och några par strumpor. Jag var nöjd och han blev väldigt glad. Mission completed!

Vi gick och åt på ett väldigt mysigt ställe där man får plocka ihop sin lunch… grund + tillbehör+ sås och sen finns det ett salladsbar att ta från. Jag valde lax, klyftpotatis och kantarellsås…brorsan valde köttbullar, potatismos och pepparsås.  Sen gick vi  några steg till ett kafé och drack kaffe med fruktsavaräng med ett tjockt lager jello på. Jag är barnsligt förtjust i jello.

Det blev ingen tur ner till älven i går heller. Vi strosade ett varv på stan. Jag ville besöka min gamla skola som firar 125 år i höst. Här gick jag i 9 år… från klass 4 till studenten. Den enda skolan jag gått i i Finland… Björneborgs Svenska Samskola.  Nu har skolan fått ett nytt hus och här finns nu en konstskola.

IMG_20170902_101329

Sen gick vi längs ‘Västra esplanaden’ med dubbla alléer av gamla lindar. Solen tittade fram en liten stund.

IMG_20170902_101051

Vi gick förbi KINO, den enda biofgrafen i stan när jag var ung. Huset och namnskylten är K-märkta, men invändigt har man gjort om till en pub/nattklubb.

IMG_20170902_101255

Sen skildes våra vägar. Jag gick in på den andra Marimekko i stan och hittade maken till grytlappen, så nu har jag ett par. På hemvägen gick jag in på apoteket och storhandlade… salvor och krämer för eksem hud,  magneciumtabletter på extrapris och förkylningslindrande drickpulver.

IMG_20170902_101216

 

I dag skiner solen. Det blir sista dagen att träffa brorsan och nu måste jag ner till vattnet. Kanske till och med gå över gångbron till den fina ön mitt i älven.

Ha en skön lördag <3

4 kommentarer

 1. Judy

  Thanks for sharing pictures of Pori! :) The city looks beautiful! Hope the eye is better. Happy to hear the holiday is going well. I am also fond of jello and with fruit in it the taste is delicious. Have a wonderful weekend. Hugs! Judy

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! There are more pictures to come … and I just found out that I hade forgotten one picture in this post…a picture of the movie theatre. It’s up now .
   Hugs!

 2. Ditte

  Vilken trevlig dag och så fint att du och din bror har tid tillsammans.
  Just pensionärer kan jag tänka mig tas bra om hand i Finland och jag upplever att det är så i fler länder och särskilt de länder som tagit hand om just krigsskadade människor.
  I Spanien kallas pensionärer för seniorer och jag tycker om det ordet. Ligger bra i munnen.
  Önskar dig en fin kväll.
  kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Ja, vi kommer bra överens, min bror och jag, men han orkar inte vara social så långa stunder. Därför måste jag vara här några dagar och det har jag inget emot. I morgon är det dags att fara hem igen.
   Ha en fin söndag!
   Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>