Marja

Den långa resan.

Hemma igen

Ja, då var jag hemma igen efter några intensiva dagar i Finland. Jag är väldigt nöjd med allt. Resan hem gick bra… jag for kl 13.30 med bussen från Björneborg, hade ett par timmar i Vasa då jag passade på att köpa en massa god finsk mat med mig hem och sedan fick jag uppleva den mest fantastiska solnedgången ute till havs. Sen var det fullmåne som lyste upp en fantastisk mångata på det mörka vattnet. Havet var kav lugnt och hela resan var magisk. Jag satt uppe i baren som har panoramafönster och lyssnade till skön musik och lät mig förföras av den vackra utsikten.

Sen tog jag anslutningsbussen till Ålidhem och promenerade hem i mörkret. Precis som i fjol tog jag den genaste och mest upplysta vägen, rakt över E4 och Tomtebovägen. Klockan var midnatt och det var inte så mycket trafik. Lite läskigt var det och jag gick så fort jag bara kunde, samtidigt som jag hade både rullväskan och en tung kasse med mat. I morse kunde jag knappt stiga upp. Så blir det vid fibromyalgi… när man ansträngt musklerna, får man ta en vilodag efteråt. Jag var uppe på toaletten på natten och orkade tydligen inte lyfta upp benen i sängen, för jag vaknade en stund senare snarkande på rygg tvärs över sängen med fötterna på golvet.

I Finland firar man ju 100 års självständighet och det märkte man lite här och var. Bl.a. hade man målat en trasmatta i fina blå färger på det tråkigaste stället i stan… under taket där man kan sitta och vänta på lokalbussarna.

finlandhundraar

Suomi / Finland 100 vuotta, står det. Den lyste verkligen upp det annars så dystra stället.

På lördag träffade jag min bror som vanligt. Vi träffas alltid samma tid och på samma plats. Han hade tagit på sig den nya skjortan, tröjan och halsduken och var så fin. Vi åt en sallad, gick en sväng runt torget och sen ville jag gå ner till älven. Han ville gå hem, så vi tog farväl för den här gången. Han är ju inte så social, så tre dagar med mig var nog tillräckligt, även om jag vet att han tycker om att jag och vår äldre bror kommer och hälsar på.

Jag köpte en kaffe att ta med och gick mot vattnet. Det var vackert väder och jag ångrade att jag inte tänkt på att hyra en cykel så jag hade kunnat ta mig ut till den fina ön med badstrand mitt i älven. Det var för långt för mig att promenera dit via en bro lite längre bort.

Jag gick längs med strandpromenaden med gamla silverpilar.

silverpilar

Och där på andra sidan ligger Skrivarholmen med badstrand, utomhusteater, kafeer, vackra planteringar m.m. Jag vet inte hur det är nu, men i min ungdom kunde man ro över och jag har varit på några romantiska träffar som involverade roddbåt.

alven

alven2

Jag fortsatte längs strandpromenaden och hamnade plötsligt på en marknad, som jag senare fick veta var en Strömmingsmarknad. Först var det de sedvanliga stånden med kläder, men sen kom stånd med fisk av alla de slag. Så synd att jag hade ätit lunch, för annars hade jag gärna köpt ett mål mat. De små löjorna var väldigt populära och friterades i stora stekpannor. På ett par ställen halstrade man uppspikade laxfileer vid en öppen eld.

strommingsmarknad

Jag såg också att de gjorde likadant runt en vanlig eldkorg.

Jag gick också förbi det ståtliga rådhuset och stadsteatern. De bilderna ska jag lägga ut i morgon.

Ha en lugn tisdagsnatt <3 

4 kommentarer

 1. Ditte

  Välkommen hem igen! Vilken fin resa du haft och jag förstår< att du tycker dte är trevligt att träffa din bror. För mig var det väldigt roligt att följa med dig på promenaden och se mer av "din" stad. Jättefina bilder.
  Kan tänka mig att hemresan över det lugna havet med den fina solneggången var magisk och minnesvärd. Det är något speciell† med vackra solnedgångar till havs.
  Karm!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Ja, det var en bra resa… inga missöden, inga irritationer. Solnedgången på havet var en alldeles speciell upplevelse som jag njöt av i fulla drag. :)
   Ha en bra vecka!
   Kram!

 2. Judy

  Welcome Home Marja! :) Glad that you had a nice holiday. Thanks for sharing the beautiful pictures and your activities while you were gone. Have a wonderful week! Hugs! Judy

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>