Marja

Den långa resan.

Rådhuset och teatern

backen

Forts. föregående inlägg.

Jag hade ju gått ner till älven, längs strandpromenaden och genom hela Strömmingsmarknaden och var ganska trött i benen och fötterna… och då skulle jag ju hem också. Man glömmer ofta att man skall gå tillbaka också. Uppför den här backen skulle jag och underlaget var knaggligt. Sen kom jag upp till det ståtliga Rådhuset, uppfört 1841 och ritat av arkitekt Carl Ludvig Engel. Han som har ritat Storkyrkan i Helsingfors, presidentpalatset och alla officiella byggnader runt Senatstorget, samt flera kyrkor och andra framstående byggnader i hela Finland.

radhuset

radhuset2

Curia Arctopolis betyder ‘Björnstadens samlingssal’ och ovanför finns stadens vapen med björnen. Pori heter Björneborg på svenska. Det har ingenting att göra med nallebjörnar, snarare handlar det om tullindrivande ‘björnar’ vid borgen vid stadens infart från sjösidan. Pori är en förfinskad form av ‘borg’.
Numera används byggnadens salar vid representation.

Nedanför Rådhuset ligger en fin park och vid sidan om finns Stadsteatern, en vacker byggnad från 1884. På bilden syns sidan av den gamla delen… nu har man byggt till en del för flera scener.

teatern

Gissa om jag var trött i benen när jag kom tillbaka till hotellet? Men jag hade haft en fin vandring i minnenas kvarter.

Jag var verkligen nöjd med min resa, men det är ju alltid roligt att komma hem igen. På balkongen blev jag välkomnad av den lilla pelargonen, som äntligen blommar och lobelian, som jag hade tänkt slänga, hade kommit in i andra andningen.

pelargonen

lobelian

I dag for jag ut på en cykeltur vid sjön. Plötsligt har det blivit höst. Björkarnas löv blir gula och hela naturen ändrar karaktär. Solen ligger lågt och kastar långa skuggor.

solochskugga

Ha en lugn onsdagsnatt <3

En kommentar

  1. Judy

    Beautiful pictures! The buildings have nice architecture and I like hearing the history that goes with the structure. Your deck flowers are sure pretty. :) There is signs of fall here but today the forecast is 30C. Have a good day. Hugs! Judy

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>