Marja

Den långa resan.

Lönnlöv och oxelbär.

hostfarger7

De här tre små lönnarna på Ålidhem har varit likadana de senaste fem höstarna jag har fotograferat dem. En röd, en grön och en gul. Känns verkligen lustigt och jag tycker inte att de har växt så värst mycket heller. De kommer inte att tappa löven samtidigt, ett av träden kommer att vara helt kalt, medan de två andra fortfarande har några löv kvar. Minns inte vilket av träden det är, men det får vi ju se. När jag åker buss mot stan, åker jag förbi…

I dag tog jag en lång cykeltur. Målet var Lidl på Ålidhem  och det är inte så långt dit, men jag åker ju i kringelkrokar och stannar stup i kvarten för att titta närmare på något och fotografera. Oxlarna har äntligen fått sina rödorangea bär… de är sena i år, mycket senare än rönnarna. Det är mycket bär i år och jag plockade ett par klasar som jag skall lägga i frysen och ta fram och dekorera med i jul. I fjol plockade jag en massa, både rönnbär och oxelbär, men glömde sen att jag hade dem i frysen.

oxelbar

oxelbar2

Det började regna, men jag ville ändå fara förbi min favoritbjörkdunge, där björkarna inte är av samma sort som de på min gata

.

bjorkdungen

De flesta björkarna är ju vackert gula nu, men den stora björken utanför mitt fönster är fortfarande grön och björkarna i dungen hade redan tappat sina löv. Jag har fått lära mig att det beror på varifrån björkarna kommer och att det kallas proveniens. Björkarna har inbyggda ‘gener’ som bestämmer när löven skall bli gula och när de ska falla av. Jag vet att många av Umeås björkar kommer från Finland via en plantskola i södra Sverige. Men de kan komma från andra länder också. På Vargvägen, där jag bodde förut, hade jag en stor björk väldigt nära utanför mitt fönster, som var grön året om. Eller nästan…löven föll av, men de blev aldrig gula.När det blåste på vintern, kunde kvistarna slå mot fönstret och när jag tvättade fönstrena kunde jag hitta konstiga djur och små puppor i springorna mellan fönster och karm. Det var ju tur att jag älskar björkar.

I natt satt jag och beställde vad jag behövde från Ikea. Den fina mattan såldes inte över nätet … tur för mig kan man kanske säga. Såg däremot att gångmattan fanns i en kortare variant, som faktiskt skulle passa i min hall… men den går inte att vattentvätta och då blev jag fundersam. Jag tvättar hallmattan och köksmattan ofta i tvättmaskinen. Nu ska jag ringa PMU så de får komma efter det gamla soffbordet och lite annat jag vill bli av med. Det blir fjärde gången de kommer hit under de fem år jag bott här… plus den gången de kom efter halva mitt hushåll från Vargvägen när jag flyttade. Och det är bra saker de fått, så jag hoppas de fått in en del till sin versamhet.

Ha en lugn söndagsnatt <3

2 kommentarer

 1. Ditte

  Har nu här i Stockholm också sett att gubben och gumman Höst är på ingång. Och visst är träden vackra. Än har de ju kvar sina löv.
  Så roligt med de träd du nu följt i flera år och att du ser hur de tar sig och vad som händer med dem under året.

  Spännande med dina inköp från IKEA. Och det där soffbordet ska jag också titta närmare på.
  ösregn i stockholm just nu. Men det känns helt ok.

  Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Det måste vara vackert i Stockholm med alla stora träd. Tror inte jag varit där när det varit som vackrast… i oktober. Har varit flera gånger i september och så december.
   Om ett par veckor får jag min leverans från Ikea… förutom bordet beställde jag en insats med fyra lådor till min pysselgarderob. Nu skall jag äntligen få ordning där. :)
   Ha en fin vecka!
   Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>