Marja

Den långa resan.

Nya Rådhustorget.

minkompis

Min kompis ‘Standing Man’ är tillbaka på Rådhustorget. Han har varit undanstuvad under hela den långa tiden som torget omarbetats. Men nu står han där igen, på gatuplanet, mitt bland oss på gågatan. Korvhandlaren mitt emot är också glad och han har stuckit en korv med bröd i handen på honom.

Det nya torget invigdes för en vecka sedan med pompa och ståt. Jag gillar ju inte stora folksamlingar, så jag väntade lite och for ner i fredags i stället. Började med att spankulera sakta över den stora tomma ytan.

torget

Jag fick en Sergel-platta-känsla och det var fler som stegade runt torget med fundersam min. I ena kanten finns en ‘äppellund’ … lär vara prydnadsäpplen med vackra blommor. Sittplatser finns både i sten och vanliga bänkar i trä.

torget3

Stora, fina ‘stenkrukor’ finns lite oregelbundet placerade. Alla är olika och som det såg ut tror jag att de skall fungera som  fontäner/drickfontäner.

torget2

Talarstolar, höga som låga, finns i tre hörn, så det är meningen att man ska kunna ha samlingar och demonstrationer.

torget4

Det blir nog bra med tiden. Jag noterade ett par spruckna plattor (redan?) och ojämnheter som jag förstås snubblade på och det är ju inte bra för äldre människor och synskadade.

På motsatt sida till äppellunden finns ett nybyggt orangeri med en restaurang som serverar äkta italiens pizza och till sommaren egentillverkad gelato. På sommaren kommer det antagligen att finnas en uteservering också utanför.
Kebab- och andra matvagnar är förpassade till Renmarkstorget och den enda torghandel som kommer att vara tillåten är frukt-, blom-, och grönsakshandlaren som har stått på torget i evigheter. Men han är ju inte där på vintern, så det kommer nog att vara öde på torget ett tag.

Så går vi in i en ny vecka och jag har fullt upp alla dagar.

Ha en lugn måndagsnatt <3

2 kommentarer

 1. Ditte

  Lite kalt såg torget ut just nu och visst tycktev jag också det påminde om ”plattan” under Sergels torg. Men ”Standing Man” är tilbaka. Bra så. Och med växter och lite annat till våren så kan det ju bli riktigt fint. Vattenfontänerna tyckte jag var fina. Men trist pm det blir ett ”öde” torg.
  Kram och trevlig måndag.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Ja, det ska bli spännande att se hur torget kommer att användas i vår och sommar. Nu är det färdigt i alla fall och det har snackats och klagats mycket över konstnaderna m.m.
   Ha en fin tisdag!
   Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>