Marja

Den långa resan.

Snart polarnatt.

skymning

Snart är midvintermörkret eller polarnatten här, då gryning avlöses av skymning och nattmörker. På finska heter det ‘kaamos’ och jag tycker det låter precis vad det betyder. I dag var det inte ljust på hela dagen och jag blev plaskvåt av snöblandat regn eller var det regnblandad snö?

Jag sov till kl 12.00 i dag och sen skämdes jag över det. Fråga mig inte varför. Eller jo…det är den där förbaskade Luther jag blivit uppvuxen och indoktrinerad med och som jag aldrig kommer att bli kvitt. Jag var 10 år när han försvann ur mitt liv, men då var skadan redan skedd. Senast jag var inne i huset där jag bodde som barn bad Johanna mig visa väggen där tavlan med Luther hängde. Jag tittade mig omkring och konstaterade att väggen var borttagen för att öppna upp mellan kök och kammare. Väggen och tavlan var borta! Borta, borta… men ändå inte.

Jag tycker att jag har blivit mycket bättre med åldern, men fortfarande är det så att jag inte får sätta mig ner och göra något roligt, innan jag har gjort det tråkiga. Jag får inte måla innan jag har städat… jag får inte sätta mig med en bok innan jag fyllt diskmaskinen o.s.v. och det betyder att jag sitter i soffan framför TV:n i stället för att göra någotdera. Då brukar det bli kaos här hemma och det brukar jag ju klaga på ganska ofta. Är det någon som känner igen sig?

I morgon är det ny vecka och jag ska på kurs i juridik med HSB. Jag tror det ska bli intressant.

Ha en lugn måndagsnatt <3

6 kommentarer

 1. Ditte

  Luther har nog inte funnits med så påtagligt hos mig. Lite mer i skymundan. Men jag vet ju att han påverkat många.

  Hoppas du kan lämna honom mer och mer bakom dig och göra det du har lust med och när du vill. Tror det behövs övning. Kanske får du börja med det roliga en viss tid och sedan en kortare tid ta tag i det mer trista.

  Önskar dig i alla fall en fin måndag från ett helt molnfritt och vackert Stockholm.
  Kram!

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! Jag har ju gått flera år i terapi och tycker jag har klarat av att vända Luther ryggen, men ibland poppar han upp och då känns det som jag halkar ett par steg bakåt igen.
   Vi hade vackert väder här i dag med. :)
   Ha en fin vecka!
   Kram!

 2. Caanita

  Jag känner igen mig själv i en hel del av det du skriver om Luther på axeln. När jag har mina starkare eller tom klokare stunder brukar jag tänka ” vem bryr sig” förutom jag själv?
  Förmodligen ingen. Fortsätt med att göra det du tycker om och sånt som passar dig, det mår du säkert bra av. Säger en som inte alls alltid lever som hon lär!!????????

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Caanita! Jag vet att många i min generation kämpar med detta. Jag hade ju en extremt sträng uppväxt i Västergötland där jag var som krigsbarn, så jag förstår att det sitter i. Vi får tänka som så att livet är ett ständigt träningsläger och jag tycker nog att det blivit bättre med åldern. :)

 3. Inga-Britt Gustavsson

  Marja ! Nu får du sluta med Luther-dumheterna …..
  Tänk endast på …. Du är myndig och gör vad som faller dig in !
  Ha så roligt , som det bara är möjligt !
  KRAM !

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Inga-Britt! Så sant, så sant… och dessutom är jag pensionär och har inga förpliktelser mot någon annan än mig själv. :)
   Tack för att du bryr dig! Ha en trevlig helg!
   Kram!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>