Marja

Den långa resan.

Livslustdagen2017

I dag hade jag anmält mig till Livslustdagen i Landstingshuset. Jag har varit där tidigare år och det har varit trevliga föreläsningar och aktiviteter. I år riktades dagen till äldre personer och intresset var stort.

Vi ombads fylla i en enkät om våra erfarenheter inom primärvården och av någon anledning kände jag för att byta kön. Ibland överraskar jag mig själv.

landstinget

Jag blev lite distraherad av att man kunde välja mellan tre alternativ. Och glatt överraskad.

Före lunch fick vi höra om vikten av träning och motion för äldre människor. Muskelmassan försvinner och då är det bra att lätt träna de stora muskelgrupperna. Promenader med eller utan stavar är bra för hjärta och blodcirkulation… och så är det balansen, som måste tränas. 150 minuter träning i veckan rekommenderas.

Sen var det ett pass om äldre och alkohol. När man blir äldre tål man mindre och rekommendationen är att halvera antalet glas i veckan mot när man var yngre. Jag dricker knappast något… en snaps till sillen på jul och midsommar eller surströmmingen och så ett glas champagne eller konjak till kaffet vid mycket festliga tillfällen är min konsumtion. Retsina vin eller öl när jag är i Grekland, och det blir ju inte så ofta numera.

Till lunch kom min kompis, som hade varit på vattengympa, och vi åt tillsammans. Eftermiddagspasset var verkligen roligt. Generationskören sjöng och sen fick vi alla sjunga små enkla låtar bl.a. i kanon. Somliga låtar hmmade vi eller sjöng med nonsensord. Det bedrivs forskning, bl.a. på Sahlgrenska i Göteborg om musikens påverkan i läkandet… mot smärta… oro och depressioner m.m. Man har också forskat i vad som händer i kroppen när man själv sjunger och då helst med andra. Körsångare koordinerar nämligen sina hjärtan med varandra. Vi fick en demonstration från scenen där fem körsångares pulser registrerades. Här sjunger de en ramsa lugnt och lågt. Lägger man sen kurvorna på varandra, kan man se synkroniseringen.

landstinget2

Visst blir man glad och upprymd av att sjunga. Den här körledaren var så himla duktig att lära ut snabbt och att leda och jag sjöng med och njöt i fulla drag. Under studietiden i Åbo, Finland, sjöng jag i kör, men fick alltid huvudvärk efter varje övningstillfälle. Men jag sjöng på höstarna, när vi tränade inför kyrkokonserten i Åbo Domkyrka och minns att jag älskade Ave Maria. På våren sjöng vi sånger med högre tonarter och trots att jag var alt, kändes det för skrikigt för mig, så jag slutade efter ett par år.

Jag hann hem och vila ett par timmar och sen hade vi styrelsemöte i bostadsrättsföreningen i grannhuset. Det var ett viktigt möte, för vi skulle bl.a. spika 2018 års budget och bestämma om ev. hyreshöjningar. Jag fick en kram när jag kom för att jag hade skippat vattengympan i kväll så att vi skulle kunna träffas. Vi är ju inte många, men en skulle fara till Thailand i morgon, en studerar och gör praktik och en är polis och jobbar skift. Någon måste ’offra’ sig och som tur var blev jag kompenserad med eftermiddagens sångglädje. Ska ta en promenad ner till sjön i morgon också.
Mötet gick bra… ungdomarna är så himla fina att jobba med.

Jag har knappt sovit på två nätter. Kroppen är trött, men hjärnan är klarvaken. Tycker inte jag är varken stressad eller orolig. Och inte är det fullmåne heller. I helgen har jag inget inbokat, så jag tänker sova när jag behöver, så jag får in sömnen i kroppen igen.

Ha en lugn fredagsnatt <3

2 kommentarer

  1. Ditte

    Vilken trevlig Livslustdag och med många olika aktiviteter som piggade upp. Kul där att du byte kön.
    Lite busig kan man väl få vara ibland. Och att sjunga och särskilt i kör ger ju mycket.

    Fint att styrelsemötet gick bra men det blev en lång dag för dig. Men med trevligheter runt sig orkar man ju mer.
    Kram och trevlig helg.

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Tack Ditte! Ja, det blev en lång, men trevlig dag. Sen fick jag iden att byta till en bättre kudde i sängen och sov i nio timmar. 🙂 Sov gott dessutom. 🙂
      Ha en skön helg!
      Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.