Marja

Den långa resan.

Ljus i mörkret.

coop

I går var jag då på Stora Coop Tomtebo för första gången. Det är så nära… i princip bara tvärs över vägen. De håller på och bygger en cykelväg på min sida av gatan och vad jag förstår så kommer det att finnas trafikljus vid övergången av vägen. Hitintills har man fått gå utefter bussgatan och gå över vägen med risk för livet. En annan sak som är bekväm är att Coop ligger bredvid återvinningskontainrarna, så i går lastade jag dra-maten full med tidningar och papp och gick till återvinningen och sedan till Coop och fyllde dra-maten med mat. Två flugor på smällen med andra ord.

Utforskade affären i lugn och ro. Det var ganska mycket folk och de stannade och pratade med varandra och flera gånger hörde jag att ‘det är ju svårt att hitta’. Men herregud, vad förväntar man sig av första besöket i en alldeles ny affär? Att man ska bli utrustad med radar som läser ens tankar? Affären fick klart godkänt av mig… det mesta jag brukar köpa fanns. Jag kanske till och med skulle kolla upp mina poäng på Coop… har inte rört dem sen de började med det nya systemet, så jag har en del…

I fredags blåste det fortfarande ganska friskt och jag for ner på stan för att lämna tillbaka några böcker på biblioteket. Både på Rådhustorget och Renmarkstorget fanns stora granar som svängde och glittrade i blåsten. På Renmarkstorget stod de tre ljusgloberna som i fjol stod i Rådhusparken. Så vackra i mörkret.

stadensljus

Hemma har jag tagit fram bordsstjärnorna i sovrummet och i köksfönstret. Hittade en ny stjärna på Myrorna… så fin med broderade dekorationer och paljetter.

stjarna

I hörnfönstret står den gamla adventsstaken i teak och järnsmide. I dag snöade det lätt, som man kan se.

adventsstaken

I lördags var jag och åt finsk julmat på Finska föreningens stuga här vid Nydalasjön. Jag har varit med i Finska föreningen i alla år jag bott i Umeå, men inte varit så värst aktiv, trots att jag nu bor på 10 minuters gångavstånd från stugan. Exet hade varit i deras fina bastu som är öppen alla lördagar och anmält sig och mig till julmaten. Han ville bjuda mig. Det var så trevligt och maten var hemlagad och god. Allt som brukar finnas på det finska julbordet fanns framdukat och jag köpte en stor snaps till sillen. Jag dricker ju varken vin eller öl, men en snaps till sillen tar jag gärna på jul och midsommar. Och så till surströmmingen, förstås.

I dag har jag haft en typisk måndag. Inte fått så mycket gjort, med andra ord. Väntar på att det ska bli lite kallare ute, så jag kan frosta av min frys och ha innehållet på balkongen under tiden. Jag har en kyl och en frys, men bara en avstängningsknapp, så jag får vara snabb med avfrostningen och inte öppna kylskåpet under tiden. Lite konstigt att det är så, eller? Det är en energisnål Electrolux.

Ha en lugn tisdagsnatt <3

5 kommentarer

 1. Ditte

  Så fint att Coop nu kommit till dina trakter så det blir enklare att bara gå dit och handla. Bra med lager vid återvinningen.
  Trevligt med finskt julbord och gott.
  Jag tyckte din nya adventsstjärna är så fin. Ska nog titta in på någon loppis här på Söder och se om jag kan hitta en passande.
  kram och trevlig onsdag.

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Tack Ditte! För mig är det verkligen en lyx att ha affären så nära och öppen till 22.00 varje dag dessutom. :) Jag kan också hoppa av bussen en hållplats tidigare om jag varit iväg någonstans, gå och handla och sedan promenera hem.
   Jag hade foten på stjärnan sen tidigare, men kände för en ny pappersstjärna och det brukar finnas sådana oanvända på Myrorna för en liten peng. Jag tror jag betalade 15 kronor för denna fina. :)
   Ha en fin dag!
   Kram!

 2. Judy

  Beautiful pictures! I love the star and the three light globes. Your window display sure is lovely. :) Glad to see the COOP is close to home along with the recycling place. Nice that you are in the Finnish Association. What kind of foods are in the traditional Finnish Christmas meal? I hope you have a good evening and a wonderful week. Hugs! Judy

  • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

   Thank you, Judy! I have a very Christmasy window in the kitchen, which I will show somwtime. The most significant Finnish food for Christmas are the casseroles that are more like puddings. They need a long time in the oven and were cooked in the afterwarmth of the big baking ovens long ago. I usually do one with swedes and one with carrots and rice and then I buy one with liver and raisins. I don’t care for the potato variant, which is very sweet mashed potatoes. Then of course we have the beetroot sallad, which I always make (chunks of canned beetroots, boiled carrots, pickled salted cucumbers, onion and apple )

   Other things are pickled herring, salmon, stockfish, ham, sausages … A lot of food. :)

   Have a nice week! Hugs!

   • Judy

    Thanks Marja! It all sounds delicious. I agree you on the sweet potatoes. There are not too many foods that I don’t like and would try a lot of different dishes but my husband is mainly a meat and potatoes guy. Making two separate things is good as I enjoy cooking. Take Care! Hugs! Judy

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>