Rektorerna Tannbergsskolan

Rektorer på Tannbergskolan

Jag tog jobbet på Tannbergsskolan i Lycksele med glädje. Jag hade veckopendlat flera år. De sista 1½ åren före jag blev pensionär skulle jag få bo hemma. Jag fick veta att eleverna, klasserna, jag skulle ta över hade haft en lärare som blivit avskedad. Under ett tag hade de fått ha en outbildad lärare (en duktig sådan). Nu skulle de få mig resten av tiden! Så blev det inte. På grund av rektorerna, bara på grund av rektorerna, fick dessa elever flera lärarbyten efter mig. Jag fick bara jobba där en termin, våren 2017.

Jag satsade mycket. Jag jobbade extra med dem som ville. En elev tog jag från F till C i matematik. Flera började jag jobba med och lovade att fortsätta att jobba med hösten 2017 (den möjligheten togs ifrån mig). Jag delade en klass med 25 elever i 2 grupper. Jag tycker att skolan skulle ha delat dessa elever i 2 grupper – men icke – så jag utökade mina timmar. Kapaciteten att klara matematik, i denna grupp av elever, var otroligt brett. En grupp kunde allt, en del kunde inget. Det gick inte att ha dem i samma grupp.

Jag hade två ekonomiklasser. Jag tyckte om dem och jag uppfattade att de tyckte om mig. Jag skulle vara mentor för en av dessa klasser. Jag bjöd hem dem till mig på middag och badtunna. Efter sommaren blev jag inkallad till ett möte med Rektorn Eva och Rektorn Frida. Jag blev avskedad! Dessa två rektorer avskedade mig. UPPSAGD. Jag fick inte sammanställa de elevresultat som jag hade påbörjat! Jag skulle lämna lokalen omedelbart.

För att kolla om jag missat något, så har jag frågat flera skolor: Hur många lärare har ni avskedat? Överallt har de svarat: Inga. Det är bara på Tannbergsskolan rektorerna avskedar lärare!

Flera veckor före terminens slut, så bad jag rektorn för Bygg att kalla in en elev som jag tyckte gick för långt i nervärderingen av mig. Hon gjorde inte det. Hon gjorde inte mycket annat heller under året. Frånvarolistan var ej komplett. Betygskatalogen var ej korrekt. Jag tröttade på hennes orsaker till att inte hinna med. Jag gjorde därför klart, i en epost, att jag ej skulle sätta betyg för denna elev förrän rektorn kallat in eleven till en diskussion. Hon hade inte bara flera veckor, utan jag tror att det var månader, före sommaren och dessutom ett helt år tills eleven skulle gå ut (det var en andraårselev). På grund av detta fick jag avsked. AVSKED! Något som inte är hört av i andra skolor. Motivering var enbart detta. Ingenting mer. Ingenting annat!

Jag erbjuds 2½ månaders extra lön, om jag sa upp mig själv. Antingen 2½ månaders extra lön om jag sa upp mig själv eller avsked, i alla fall, utan lön. Svårt att tacka nej. Det är 2½ månaders lön ur en kassa som skulle ha gått till eleverna på skolan! Läraren före mig fick (vad jag har hört) 2 års lön i pengar som skulle ha gått till eleverna. Ni föräldrar: Tycker ni att detta är rätt sätt att använda de pengar som skulle gått till elever med behov?

Rektorn Eva stod bredvid mig och kollade att jag omedelbart skulle lämna lokalen. Jag blev behandlad som om jag var kriminell. Jag fick flera månaders betalning men jag skulle inte få sammanställa de resultat som hade påbörjats. Eleverna som hade gjort en del och inte var klara brydde sig rektorn inte alls om. Jag skulle lämna allt och lämna lokalen omedelbart!

Att jag blev avskedat och inte frivilligt lämnade syns mycket klart i ”överenskommelsen” jag visar här. Skulle dom betala mig 2½ månaders extra lön om jag med omedelbar verkan ville lämna? Ville jag lämna elever som jag tyckte om och som jag hade tagit ur min fritid för att försöka bygga en klassgemenskap för? Fortsätter rektorerna att avskeda lärare som kritiserar dem, så kommer de till slut att råka illa ut själv. Dom skyddar sig nu genom att ta elevpengar och erbjuda en attraktiv lösning som det är svårt att säga nej till! De extra pengarna jag fick var bra till hemresor under nästa läsår.

Fram tills nu har jag bara berättat fakta. Jag har hört att flera lärare till har avskedats de senaste åren. Jag hörde att en lärare kritiserade rektorerna och lämnade. Det är lätt att gissa att den läraren blev behandlad som jag. Rektorer som inte klarar sitt jobb tål inte kritik. Lärarna som är kvar på skolan vet att om de kritiserar rektorerna blir de avskedade. Jag tror att många lärare känner att dom inte har någonstans att ta vägen och därför inte agera mot orättvisor.

Hur kan rektorer som inte klarar sitt jobba få vara kvar? I flera andra skolor runt om i Sverige är en stor del av rektorernas jobb att hantera konflikter. Vad har rektorerna på Tannbergsskolan för arbetsuppgifter?  I både skolan jag jobbade i före Tannbergsskolan och i skolan jag jobbade i efter Tannbergsskolan tar rektorer denna uppgift på största allvar och tar itu med problemen med högsta prioritering! Skolchefen i Lycksele har jag aldrig träffat. Han borde ha varit högst ansvarig. Det måste ha varit han som varit det största problemet. Hur kan han anställa sådana här rektorer?

Barn till mina vänner går på / ska gå på Tannbergsskolan. Mina barnbarn kanske ska gå här i framtiden. Jag har jobbat på Tannbergsskolan för länge sedan. Då var det en fin skola med ordentliga rektorer. Snälla kommunmedborgare – gör något. Tannbergsskolan bli en fin skola även någon gång i framtiden. Det är ni som kan göra något. Reagera!

overenskommelseLyckseleUtanPersn

 

7 kommentarer

 1. Sally

  Rektorerna har för länge sedan abdikerat i sitt ledarskap. Som livrädda harungar har dom kurat ihop sig under en gran och lämnat över chefsskapet till informella ledare (sk arbetsledare i vissa fall). Hur dom strukturerna kunnat uppstå borde kanske en besvärlig journalist undersöka…?

 2. Oskar

  …fast som förälder till elev på gymnasiet så är jag inte speciellt positiv till om en lärare badar badtunna med mitt barn.

 3. Rektor em

  27 år i arbete som Skolledare (ej Lycksele) hjälper mig läsa mellan raderna. Förutom det olämpliga i att bada i badtunna med eleverna finns beskrivet andra stolligheter jag reagerar starkt på. Jag är inte förvånad att du blev uppsagd.

  • marsun (inläggsförfattare)

   Konstigt att jag har fått fina rekommendationer från flera andra gymnasieskolor både före och efter terminen i Lycksele. Synd att vi i Sverige tillåter att kommunala och statliga chefer kan gömma sig bakom en hänvisning till tystnadsplikt.

   • Aksel Vadd

    Självinsikt är en av de grundläggande förutsättningarna för att utvecklas som människa. Träna på det! Om du inte själv inser att du uppträtt oprofessionellt, då är det synnerligen illa.

 4. Rubin Söderlund

  Tannbergsskolan har varit en fin och respekterad institution. Tyvärr har det gått utför och det beror på bland annat en inkompetent och slapp ledning och en politisk ledning som haft som måtto att, Tänk positivt, om man inte ser problemen och inte låtsas om dom så finns dom inte, Idiotin med differentierande löner och förstelärare splittrade lärarna så att samarbetsklimatet försämrades. När sen en okunnig rektor ska sätta lön på lärare som hen bara träffat sporadiskt kan det inte bli rätt.
  Det var en gång vilda debatter och fin stämning i Lärarrummet på TBGskolan, sist ja var dit stirrades det mycket i kaffekoppen och stämningen var tryckt. Men det är ett par år sen och de ja pratar med av de som finns kvar menar att det är så fortfarande.
  Ja har inga barn i skolan längre så ja kan tycka fritt och de som jobbar där som ja känner tänker ja inte lämna ut namnen på, men det kommer att spekuleras och i värsta fall åtgärdas.
  Vi ser idag att konkurrentföretag etablerat sig i Lycksele och man får hoppas att någon ser allvaret och städar upp och återställer TBGS till sin forna styrka.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>