Avveckla Region Västerbotten

En helg i vilans tecken. Väldigt nödvändigt för nu har jag en väldigt tung vecka framför mig.Börjar med en kväll imorgon mån, och kliver av 15.30 nästkommande måndag.. Huvva.. men not to worry! Jag har faktiskt EN ledig dag… Återhämtningen ska väl rimligtvis ske då så efter att jag gjort bort möten, träning och andra måsten så är det väl bara att suga in återhämtningen och ladda inför helgarbete.

Men helgen då? Jo, en mysig fredag med FIRST AID KIT konsert! Det var väl kanske det häftigaste jag vart med om sen förlossningen, lite starstrucked är jag måste jag medge.

Sen blev det en lugn och mysig lördag. Tog oss en sväng ner på centrum där Arbetarpartiet hade mikrofonen och kollektkassor på torget. Det var dags att avveckla Region Västerbotten enligt deras mening. Jag har just börjat sätta mig in i det där R:V och jag ser väl inte heller poängen med så varför inte, bort med skiten!

Tänk om vi kunde ena våra landsting i Norrland, samma lika för alla. Det hade gjort oss starkare i den hårdare utvecklingen vi går till mötes. Tror ni inte det eller är jag bara ute och babblar i nattmössan?

Jag måste läsa på lite mer kring detta R.V projekt. Tanken lät ju god från början men det verkar som att det är dött och dyrt lopp nu för tiden så om det kan gynna vårdens personal, material och utveckling ifall det läggs ner, så är det väl ingen tvekan om det! Men som sagt.. Måste läsa på mig lite mer, vill inte behöva äta upp något jag satt i skrift.

Men nu är det nog med datortid. Måste aktivera oss igen! Jag och barnet har varit ute sen 11 imorse, landade en snabb sekund inomhus för lite mellis, toabesök och dumpa lite grejor men det är väl dags för sista rycket innan middagen. Veckans rester blir det på menyn, låter lockande va 😉

2 kommentarer

  1. Mariann Holmberg

    Hej MJ
    Jag blir glad att läsa att du vill läsa på om Region Västerbotten. Det skulle jag önska att även Arbetarpartiet ville göra.
    Jag är anställd tjänsteperson på Region Västerbotten och blir lika ledsen varje lördag när jag hör Arbetarpartiet ropa ut att det jag gör inte har något berättigande. Det har jag berättat för de som ropar på torget och erbjudit mig att berätta mer om vad vi gör. Men tyvärr har de hittills inte varit intresserade. Kanske vill de inte veta. Jag förstår inte riktigt. Troligtvis är det ett politiskt intresse men onekligen är det inte helt lätt att förstå hur de resonerar.
    Hur funktioner ska vara organiserade är en politiskt fråga, så jag kan inte ta ställning till om det är rätt att just Region Västerbotten finns i den form den gör idag. Men jag vet att det arbete som utförs måste göras av någon och om det inte sker i den här formen, då blir det antingen av landstinget eller av länsstyrelsen. Troligtvis kommer det inte kosta mindre pengar heller.
    Arbetarpartiet basunerar ut att kostnaden för Region Västerbotten kan användas till sjukvård. Då tänker det inte på att merparten av pengar som kanaliseras genom Region Västerbotten går till regionens kultur.
    Jo, jag vet, det finns de som tycker att sjukvård är bättre än kultur, men när man tänker efter då vill nog ingen egentligen stänga Norrlandsoperan, Västerbottens museum, Skogsmuseet i Skellefteå, Västerbottensteatern eller Skellefteå museum med Anna Nordlandermuseet.
    Andra frågor som mina kollegor arbetar hängivet med är att samordna hanteringen av kommunernas avfall, gymnasieantagningen, gemensamt stöd till kommunernas skolor, de gör gemensamma upphandlingar i frågor som små kommuner inte har råd att klara ensamma, arbetar med strategier och planer för att använda EU-pengar på ett smart sätt och mycket mycket mer.
    Därutöver innehåller Region Västerbotten verksamheter som Film i Västerbotten, som har bidragit till att många unga människor gör stora framgångar såväl nationellt som internationellt, Sjukhusbiblioteken vid länets tre sjukhus är ingående delar. Därutöver finns det ett flertal tvingande uppdrag som varje län måste tillhandahålla, exempelvis länsbiblioteket som arbetar med utveckling på kommunernas bibliotek och en kollektivtrafikmyndighet som ser till att människor kan resa mellan kommuner och över kommungränserna. Ett flertal medarbetare är också hängivna i uppgiften att samordna och hitta bra lösningar för kommunernas socialtjänster att arbeta bra och effektivt med sjukvård och omsorg i hemmet, barn som behöver stöd, psykiskt sjuka och missbrukare.
    Jag vill gärna hjälpa dig att lära dig mer om Region Västerbotten så att du med god kunskap kan ta ställning till om du vill hålla med Arbetarpartiet. Men det är svårt att sammanfatta allt i en så här kort text.
    Om du har tid någon dag eller eftermiddag, då bjuder jag på kaffe på kontoret och berättar mer. Du får gärna ta med dig någon kompis eller om du känner någon annan som också vill veta mer. Hör också av dig om det är någon speciell fråga du vill veta något extra om.
    Hälsningar
    Mariann Holmberg, kommunikatör vid Region Västerbotten

  2. Davis

    Hejsan,
    Ursäkta att du får så mycket spam till din blogg.

    En utförlig version av Arbetarpartiets kritik mot Region Västerbotten går att läsa om du besöker hemsidan http://www.umebladet.se.

    Jag träffade själv kommunikatören från Region Västerbotten på stan för några veckor sedan, och hon valde att MEDVETET misstolka vad som sades på torget. Hon vägrade dessutom att ta emot ett material i vilket Arbetarpartiet förklarar kritiken mot Region Västerbotten.

    Arbetarpartiet vill inte avveckla de verksamheter (typ kultur och kollektivtrafik) som tidigare låg under landstinget, men som förts över till Region Västerbotten för att ge denna byråkrati lite legitimitet. Det är de oundvikliga och helt onödiga extrakostnader för politiker och administration som Region Västerbotten innebär som vi vill få bort. Om kulturverksamheterna, det som kallas ”regional utveckling”, kollektivtrafik och annan NÖDVÄNDIG verksamhet flyttas tillbaka till landstinget (från Regionen då) så kan vi spara, lågt räknat, mellan 45-65 miljoner per år! Det är 110 sjuksköterskejobb per år det.

    Till sist: Det är inte bara Arbetarpartiet som kritiserar Region Västerbotten. I Åsele, Dorotea, Malå och Skellefteå finns andra partier som vill lämna Regionen. Till och med Regionens revisorer har svårt att smälta verksamheten. Under alla år har de kritiserat ledningen för att de inte har några mätbara målsättningar!! Det borde ge vem som helst en tankeställare, till och med kommunikatörer som jobbar på Region Västerbotten.

    Tack för mig, och ha en trevlig vecka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.