MatFrisk på VK

Bli frisk av din mat

…jag gillar ju när människor mår bra

"På mejerihyllor sitter A4-lappar om råvarubrist upptejpade. Smörkrisen är både ett faktum och ett drama med fler än en bov. Mejeriernas produktion av varor med högre mervärde och den ständigt minskande skaran av mjölkbönder nämns tillsammans med ett underhållande wild card; den ständigt ökande skaran av konsumenter på kolhydratsnål och fettrik diet. Så kallad LCHF."

Idag hörs visserligen några tysta motståndare men de flesta av oss, med en kosthållning enligt devisen lagom av allt, debatterar inte alls. Har knappt ens en åsikt.

Om det innebär att man undviker att stå upp för gamla konventionella tankar som uppenbarligen får ordentligt på skallen eller om det beror på ignorans är väl en individuell fråga. Av någon anledning är den närmast berörda yrkeskåren, dietisterna, väldigt frånvarande i mediadebatter där läsarna kan ge svar på tal. 

Att LCHF gått hela vägen från en företeelse för några få till något för många är uppenbart.

Så är det, mer än 5% av Sveriges befolkning "äter LCHF" och i runda tal 1/4 (eller mer) är förtrogna med vad det innebär och tillämpar det i viss utsträckning. Båda andelarna är antagligen betydligt större än de som följer de med rätta kritiserade kostråden från Livsmedelsverket (SLV). Minns också att SLV sorterar under Jordbruksdepartementet Lantbruksdepartementet och på så sätt influeras av jordbruksnäringens behov. Det bör byta "mamma" till Socialdepartementet istället, där man kan förvänta sig en bättre integration med hälsovårdande myndigheter.

Min vilda teori är att det är kändisarna som är framgångssagans nyckel. Lättillgängliga bloggkändisar med rapporter om sitt ätande. Att Camilla Läckberg och Katrin Zytomierska, bland många andra, bekände sig LCHF spelar roll. De är ju onekligen snygga, framgångsrika och nu ännu smalare.

Jo, ja, fel är det väl inte, men äldre bryr sig föga om gaphalsen Katrin Zytomierska (som främst sköter sitt varumärke) och män tar knappast bestående intryck damtidningsreportagen med Camilla Läckberg. Men, det är ju klart, många bäckar smala…

Och jag gillar ju när människor mår bra.

Där kom analysens kärna, det som allt handlar om, "…när människor mår bra.
Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>