Surdegsbröd – ett bra val för hälsan!

Jag kan inte låta bli att tycka att det är lite skönt att vintern verkar hålla i sig fram till påsk i alla fall. Solen värmer dessutom ända in i själen!

Vad ska man göra med all den överenergi som det vackra vädret ger?

Jo jag har engagerat mig i ett surdegsbak.

Fast det är inte så krångligt som det låter!

Visst tar det några dagar att få till en bra surdegsbas men sätter man den på kvällen och matar den morgon och kväll i 2 dagar så ska man se att det inte kan misslyckas. Därefter är det ju bara att förvara den i kylen i en tätslutande burk alt portionsförpackad i fysen.

Nu tänker ni säkert att jag bara vill vara trendig som bakar sån där avancerad surdeg men jag ska tala om för er att det finns en hel del positiva egenskaper som jag vill åt också!

För det första sänker du pH på brödet vilket gör att du ökar hållbarheten. Ofta är det ju så att det butiksköpta har mycket längre hållbarhet än hembakat men inte längre! Fast se till att lägga bröden i påsar först när det verkligen har svalnat.

Genom den långa jästiden låter du smaken mogna fram i sitt eget tempo vilket ger ett smakrikt och saftigt bröd.

Tillsist ökar surdeg upptaget av viktiga ämnen som järn, zink och magnesium som finns i fullkornsbrödet. Bra va?

Det är ju dessutom lite gott att smaksätta med en massa nötter och torkad frukt…

Lägger ut recept och bilder här på bloggen så får ni prova själva.

Etiketter: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>