Hur du lyckas med din surdeg
Detta recept hittar ni i de flesta större kokböcker (t ex Vår kokbok):
Dag 1, kväll:
Värm en skål (helst keramik) med hett vatten.Blanda 1 1/2 dl ljummet vatten, 1 tsk honung samt 1 1/2 dl ekologiskt rågmjöl i skålen (det är viktigt att mjölet är ekologiskt eftersom vi vill gynna mikroorganismerna i mjölet). Täck med plastfolie och ställe på ett varmt ställe, t ex utrymmet över kylskåpet.
Dag 2 och 3
Fyll sedan på med 1 dl ljummet vatten och 1 dl ekologiskt rågmjöl, morgon och kväll, i två dagar. Rör om varje gång.
Dag 4
Dag 4 är surdegen klar. Nu är det bara att stoppa den i en glasburk i kylen. Man matar den med 1/2 dl rågmjöl och 1 dl vatten i veckan. Med fördel kan den få lite honung en gång i månaden.
Kom ihåg! Luktar den surt och är full av liv och bubblor, ja då är den perfekt!
Senaste kommentarerna