Matsedelsplanering för miljö och plånbok

Ja då var man åter uppe i sadeln efter några dagars rejäl vila. Förkylningarnas tid är inne och jag fick smaka på min del av kakan förra veckan. Riktigt slappt med massa snabbmat och godsaker.Tänk Stig Helmer i början av filmen Hälsoresan så förstår ni hur det sett ut.

Därför har inte heller några direkt fräscha recept funnits till godo, förutom då hur man värmer upp en Keldasoppa i en kastrull och häller upp godiset i godisskålen. Det ska det dock bli ändring på nu när jag piggat på mig! Jag brukar tjata det här men säger det en gång till:

Hur fantastiskt bra det är med en matsedelsveckoplanering!

  1. För det första får du bättre planerade måltider med mer variation och inspiration.
  2. Du slipper fara och handla så ofta eftersom du kan storhandla det mesta inför veckan. Mycket miljövänligt att inte använda bilen så ofta!
  3. Du slipper slänga mat som du inte hann använda då du köpt precis tillräckligt för de måltider du planerat. All mat vi slänger är en stor miljöbov!
  4. Du får sitta och kolla i kokböcker och bland recept (vilket är bland det bästa jag vet).
  5. Du slipper stressen direkt efter jobbet/skolan då du vet exakt vad du ska laga.
  6. Du kan fixa lunchlådor för hela veckan om du vill. Lunchlådor sparar ofta in stora pengar i matkassan! Blir det mat över fryses detta in och blir till matlådor till nästa vecka.
  7. Här får du chansen att planera in massa vegetariska och i sig miljövänliga alternativ då en dag i veckan är lite i det minsta laget enligt mig. Det finns så mycket gott så passa på att prova!
  8. Du kan anpassa veckan efter plånboken och spara in några kronor här och där eller kanske lyxa till ordentligt.

Min veckomatsedel kan till exempel se ut så här (har lämnat ute tillbehör, mellanmål och dryck):

Måndag –  Lunch: Pumpasoppa Middag: Raggmunkar

Tisdag – Lunch: Lins och potatissoppa Middag: Blodpudding

Onsdag – Lunch: Fiskgryta med curry Middag: Morots och palsternackslåda

Torsdag – Lunch: Fiskgryta med curry Middag: Pastagratäng med dijon

Fredag – Lunch: Morots och palsternackslåda Middag: Kidneybönsbiffar med tomat och avokadosallad

Lördag – Lunch: Sushi Middag: Helstekt kyckling med rotfruktgratäng

Söndag – Lunch och middag: Rester

 

 

 

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.