Torsdagsmys med lökkaka

För att få en välbehövlig paus från allt plugg just nu spenderade jag kvällen i köket.

Ville prova ett spännande recept där jag inspirerats av ett recept från bloggen Vegologi.

En mjölk- och äggfri kaka med svensk lök och äpple.

Lökkaka kanske ni tycker låter lite konstigt men med tanke på att lökens sötma framträder när man steker den så var det som om man skulle ha använt banan lika gärna. Så våga prova! Resultatet blev en saftig och naturligt söt kaka till fikat.

Lökkaka med äpple

Rapsolja

2-3 lökar

4 dl dinkelmjöl

2 dl fullkornsdinkelmjöl

4 tsk bakpulver

2 tsk kanel

1 tsk ingefära

3/4 råsocker

1 dl rapsolja

4 dl havredryck, sojamjölk eller vatten

2-3 äpplen

1. Ställ ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform.

2. Skala och halvera lökarna. Skär i tunna skivor och stek under lock i rikligt med olja. Rör om då och då så att löken inte bryns tills löken är mjuk. Låt svalna.

3. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor i en bunke. Tillsätt lök och socker.

4. Häll i olja och havredryck, sojamjölk eller vatten och rör ihop till en smet.

5. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor.

6. Häll upp smeten i formen, stoppa ner äppelklyftorna och stö lite råsocker över.

7. Grädda i ca 30-35 min.




 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.