Gryta på ekologiskt fläsk
Jag tycker det är en bra idé att spara sitt köttätande till några få gånger i veckan.
Varför inte till helgen då man kanske vill lyxa till det och fira lite extra?
Det vinner både hälsan, miljön och plånboken på.
Visst visste du förresten att du kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar samt mag- och tarmcancer om du äter en kost som till större delen består av vegetabilier?
Alltså, skär du ner på köttet och ökar intaget av frukt och grönsaker investerar du i din och din familjs hälsa!
Men när man väl står där i affären och ska välja sin köttbit är det viktigt att försöka se bortom priset. Vad är det jag får för pengarna? Ett ekologiskt kött kostar definitivt mer men kanske behövs det inte lika mycket som vi äter idag? Kanske får det dessutom oss att inse värdet bakom maten?!
Hur som helst, här är min helglyx: höstgryta med ekologiska grytbitar från Änglamark.
Höstgryta 2 port
300 gram grytbitar av t ex picnicbog
olivolja
salt, vitpeppar
2 rödlökar
1 fast äpple
1 dl vitt torrt vin
1,5 msk dijonsenap
1. Bryn grytbitarna i olivolja i en djup stekpanna. Salta och peppra.
2. Klyfta äpplet och skala och klyfta lökarna. Lägg i tillsammans med köttet och lägg på ett lock. Låt steka i ca 8 min, rör om då och då.
3. Tillsätt vinet och senapen. Rör om och låt småputtre en stund.
Servera med norrländsk ekopotatis och en ekologisk salladsmix, gärna med ruccola.
Senaste kommentarerna