Matfest – Halloween

 

Är det dags för matfest så är jag med på noterna! Vare sig det är halloween, kinesiska nyåret eller eid al fitr det handlar om så är det alltid en matfest hemma hos mig.

Vi människor har en förmåga att vilja fira högtider med mat och provar man på matseder från olika länder så får man definitivt en inblick i andra kulturer ens egen. Det är spännande tycker jag! 

Hur som helst verkar halloween ha etablerat sig starkt i Sverige och mataffärerna är fulla med pumpor och diverse andra tillbehör. 

I helgen gjorde jag därför en lättsam och matig pumpapaj som halloweenfirande men också för att visa vad man kan göra med denna finfina grönsak som blir allt vanligare hos oss. Dock användes inte hela pumpan till matlagning denna helg utan min sambo blev kreativ och skapade den läskiga lyktan ovan. 

Denna paj är också god kall dagen efter och serveras gärna med en god sallad och bönor.

Matig Pumpapaj 

1,5  dl vetemjöl

1,5 dl grahamsmjöl

75 g smör 

1 dl kesella

Fyllning:

500g pumpa i små bitar

2 hackade lökar

1 knippe salvia

1 dl vatten

olivolja

2 ägg

1 dl riven smakrik mager ost (17%)

1,5 dl lätt crème fraîche

salt och peppar

1. Blanda mjöl och salt i en skål. Tillsätt smöret i kuber och arbeta in i degen med händerna. Tillsätt kesella.

2. Låt degen vila i kylen i ca 20 min. 

3. Tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och ställ in i ca 5 min i frysen.

4. Förgrädda pajskalet i 200 grader i 10 minuter.

 

5. Fyllningen: Fräs pumpa och lök tills de blir mjuka. Tillsätt vatten och hackade salviablad. Låt småputtra i ca 20 min. Mixa pumpa- och lökblandningen slät. 

6. Blanda ägg ost och kesella och rör ihop med pumpapurén. Salta och peppra rikligt. 

7. Häll blandningen i det förgräddade skalet och grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Hela fyllningen ska ha stelnat när du tar ut pajen.  

 

 

 

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. LORISSA LOVEBOMB

    Åh, det låter gott! Gör du egna bönburgare då? Kanske du har en länk till receptet i så fall? Jag är själv vegetarian men har råkat fastna i lite samma mat nu. Och variation är ju bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>