Norrländska hällakakor

Nu har kylan verkligen slagit till och värre lär det bli så för att hålla värmen tog jag igår och satte igång med lite brödbak och lagade en varm rödbetssoppa.

Brödet var inte vilket bröd som helst utan dessa underbart goda hällakakor. Gjorda i vanlig ugn, utan kruskavel och med havremjölk och de blev jättegoda! Riktigt sega som jag vill ha dem. Kom ihåg att äta dem riktigt färska eller frys ner så fort som möjligt.

Här är receptet och senare kommer receptet på rödbetssoppan.

Norrländska hällakakor 6 st

5 dl havredryck

50 g jäst

1 msk smör

2 msk sirap

1 tsk salt

1/2 msk brödkrydda lr finstött kummin

ca 10 dl kornmjöl

ca 4 dl dinkelsikt

1. Värm havredrycken fingervarm och häll den över jästen i en bunke. Rör om så jästen löser sig.

2. Klicka i smöret och tillsätt resten av ingredienserna men spara 1 dl dinkelsikt till utbakningen. Arbeta degen smidig i en hushållsmaskin eller för hand ungefär 7 min.

3. Låt degen jäsa övertäckt i 40 min. Värm ugnen till 275 grader vid slutet av jästiden.

4. Knåda degen smidig på ett mjölat bakbord. Dela i 6 delar och kavla varje del till en rund kaka på ungefär 25 cm i diameter.

5. Värm en plåt i ugnen. Lägg på kakan och nagga med en gaffel. Grädda genst i ca 5 min.


 

 

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.