Äkta Vara

Lyssnade till Mats-Eric Nilssons (Hemlige Kocken) föreläsning "I pulvermosets land" igår kväll. För det första måste jag säga att jag fick mer utav föreläsningen än någon av hans böcker. Föreläsningen var egentligen ett komplement till böckerna med massa bilder om vad som står snett till i livmedelsindustrin, exempel på livsmedel där råvaran helt försvunnit och ersatts av tillsatser men också några exempel på positiva händelser sen hela Äkta Vara-rörelsen satte igång.

Hur som helst tyckte jag att det viktigaste han sa var att man inte ska vara rädd för maten. Man ska däremot börja fundera på vad det är man betalar för när man köper processerad mat. Var är råvaran, var är näringen, var är smaken? Det kanske inte är konstigt att livsmedelsindustrin utvecklats på detta sätt när konsumenterna kräver det billigaste.

Något jag tycker är tråkigt är utvecklingen där det är några få storföretag som äger nästan hela marknaden. De köper upp småföretag, gör om produkterna eller slopar de där produkter som inte var riktiga storsäljare. Detta orsakar egentligen att det vi affären tycker ser ut som om vi har otroligt stort utbud egentligen bara är samma produkt med olika smaktillsatser.

Jag har i alla fall ändrat min åsikt om att Mats-Eric Nilsson endast står för skrämselpropaganda och ersatt den med att han är en folkbildare som får människor att fundera och kanske t o m börja ifrågasätta och ta reda på information själva.

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.