Helgens ta tillvara-bröd

En härligt stor filmjölkslimpa blev det i helgen som är så supergod och riktigt smälter i munnen. Fullt med nyttigheter och snabbt går det att baka också!

Kanske är det nått att ha med sig på vinterns stundande utflykter i naturen?

Även detta är ett ta tillvara-recept eftersom jag bestämt att försöka använda upp allt i skafferiet innnan jag får köpa nytt. Jag tror inte jag är ensam om att samla på mig en hel del mjöler, gryner och div annat bara för att jag t ex skulle baka ett speciellt bröd nån gång. Det är synd för även dessa håller inte i evigheter så nu är det dags att rensa ut!

 

Filmjölkslimpa 1bröd

4 1/2 dl filmjölk

1 dl sirap

1 dl torkade osvavlade aprikoser

1 dl mandlar

1 dl russin

2 dl fyrkornskross

1 dl fiberhavregryn

1 1/2 dl dinkelmjöl fullkorn

1 dl grahamsmjöl

3 dl dinkelsikt

1 dl linfrön

1 dl pumpafrön

1 1/2 tsk salt

1 1/2 tsk bakpulver

1 1/2 tsk bikarbonat

2 tsk brödkryddor

1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda filen och sirap i en bunke.

2. Hacka aprikoser och mandlar, blanda med resten av de torra ingredienserna och rör ner i filen.

3. Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och fyll formen med smeten.

4. Strö över lite havregryn och grädda i ca 45 min i mitten av ugnen.

 

 

Etiketter: , ,

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.