Hur äter man klimatsmart?
Mellan bråda tentapluggstimmar tänkte jag slänga in ett inlägg med lite mer siffror till er.
För det är svårt att svara på frågan hur man äter klimatsmart med några få ord. Det är mycket vi inte vet än men det är också mycket forskning som är motstridig eller som inte riktigt kan uppskattas som bra forskning.
Det som dock är intressant är att kika på vad man själv kan göra för att påverka miljön och klimatet i en positiv riktning!
I boken Mat & klimat av Johanna Björklund, Pär Holmgren och Susanne Johansson som jag pratat om tidigare i bloggen visar man på hur mycket utsläpp av växthusgaser du gör per portion av ett livsmedel i en sammansatt måltid. Siffrorna tror jag inte man ska lita blint på men de ger en fingervisning och ja, de talar också för sig själva rätt så bra. Det blir ganska tydligt vad vi bör äta mer av och vad vi kanske bör se som lite lyxigare mat att äta endast vid speciella tillfällen…
En fundering jag får är dock hur värdena skulle se ut på den mat vi odlar hemma!
Protein (1 port 150g)
Kokta sojabönor………………………..140
Stekt griskött………………………..1000
Stekt torsk………………………..1300
Kokt nötkött……………………..4500
Kolhydrater (1 port 150g)
Potatis………………70
Matvete…………….90
Pasta………………..160
Ris………………….190
Grönsaker (1port 100g)
Morötter (svenska)………………40
Tomater (svenska, odlade i växthus)………130
Importerade frysta grönsaker…………………..230
Dryck (2 dl)
Kranvatten………………….ca 0
Äppeljuice…………40
Mjölk…………………200
Frukt efter maten (100g)
Äpple (svenskt)……………..10
Apelsin (fraktad med båt)……………..120
Tropisk frukt (fraktad med flyg)………………..1100
Senaste kommentarerna