Glutenintolerans, vad är det?

 

Jag har ju berättat att vi dietiststudenter får prova på att leva som glutenintoleranta i 3 dagar, för att känna hur det känns att utesluta något ur sin kost men även för att se vilka produkter som finns tillgängliga idag. 

Jag tänkte att det skulle vara bra att uppmärksamma det här på bloggen då man tror att ungefär 1 av 100 svenskar faktiskt är glutenintoleranta medan det är många som inte riktigt vet vad det innebär. 

Glutenintolerans är en kronisk sjukdom som även kallas celiaki. Man är överkänslig mot ett protein som finns i vete, råg och korn, alltså glutenproteinet. Ren havre går dock ofta bra. Äter man gluten som glutenintolerant så kan det leda till skada på tarmen som gör det svårt att ta upp näring och kan leda till en massa andra besvär. Som glutenintolerant lever man helt som vanligt men med en lite annorlunda och ibland dyrare kost. Läs mer hos Svenska Celiakiförbundet.

Så idag har det blivit havre och quinoagröt till frukost och sedan glutenfri majspasta med köttfärssås till lunch. Ville äta qournfärssås men qourn visade sig innehålla gluten! Hur som helst var majspastan härligt gul och smakade mycket bra. Kanske lite "smuligare" i konsistensen än vanlig pasta men annars helt OK.

Sedan blev det brödbak med en brödmix du köper i vilken affär som helst. Brödet blev jättegott faktiskt och det var lätt att smaksätta med t ex russin och aprikoser för att få det lite saftigare. Viktigt att tänka på är dock att degen ska vara lite mer som en smet för att inte brödet ska bli stenhårt. Sedan skär man brödet i skivor och stoppar i frysen så håller det sig godare längre. Det finns glutenfritt surdegspulver som jag ska prova nästa gång, låter som om det skulle kunna bli gott!

Ikväll blir det i alla fall glutenfria broccolibiffar, som i och för sig skulle ha varit glutenfria i vilken fall, men det är ett gott vegetariskt recept som ni ska få ta del av senare.

 OBS! Misstänker du att du är glutenintolerant så kan det vara smart att kolla upp det med en läkare först innan du hoppar på en glutenfri kost. Varför? Jo det blir först och främst lättare att upptäcka glutenintolerans om du äter som vanligt och sedan är det onödigt att göra ätandet krångligare och dyrare än det behöver vara!

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.