Tofufärssås
Jag vet att du vågar! Prova tofu idag 😉
Lite mystiskt verkar det nog. Vissa ryggar t o m tillbaka när de hör ordet tofu. Det kan ju inte vara gott? Eller?
Men så konstigt är det inte. Det är egentligen bara en ost man gör på sojabönor. Samma som att du gör ost på komjölk så gör du tofu på sojamjölk ungefär. Resultatet blir en massa som kan variera i konsistens och form. Du hittar den ofta i kyldisken vid andra ostar, färskostar och veganska produkter.
Tofu är proteinrikt och ett utomordentligt bra alternativ till kött. Jag tycker den marinerade tofun är jättegod att äta som den är i sallader osv men den naturella tål att smaksättas rikligt och tillagas ordentligt precis som kött.
Är du fortfarande lite misstänksam till den här bönosten så har jag här ett nybörjarrecept som jag lovar de flesta kommer tycka om. Köttfärssås brukar ju gå hem och här råkar bara den hemliga ingrediensen vara något som både är gott, hälsosamt och bra för miljön, allt på en gång 😉
Tofufärssås, 4 port
1 pkt färsk, fast tofu ca 300 g
1 gul lök
ca 1-2 msk soja
salt, svartpeppar
mejram, basilika, oregano
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
ev balsamico vinäger
1. Riv tofun på ett rivjärn eller smula sönder den med fingrarna.
2. Fräs tofu och hackad gul lök tills de fått färg. Smaksätt med soja (sojan ger även färg).
3. Häll på krossade tomater och smaksätt med kryddorna efter tycke och smak.
4. Servera t ex i ett pitabröd tillsammans med en sallad. På bilden serveras den med couscous, ruccolamix och parmesan.
Senaste kommentarerna