Mungbönsbiffar och tentaplugg
Mycket att stå i just nu. Med 2 stora tentor att se fram emot (höhö) de närmsta veckorna så försöker jag se det positiva i kråksången. T ex att det är rätt mysigt att sitta i solen på uteplatsen och plugga.
Att äta de två resterande mungbönsbiffarna från gårdagens matcirkel är inte heller så fel…
Igår lagade vi nämligen en massa god mat på bönor. Bönor som deltagarna fick koka själva i hemläxa. Inte så svårt som man kan tro. Bara att blötlägga över natten och låta koka medan man diskar, lagar middag, målar naglarna eller vad man nu vill hitta på i ca 1 timme.
Rådet vi gav var att byta vatten några gånger för att göra bönorna mer lättsmälta. Att sedan koka bönorna tillsammans med några kvistar färska kryddväxter, en kanelstång, lagerblad eller spiskummin är nog inte heller så dumt.
Hur som helst så är de här mungbönsbiffarna "to die for" och vi gjorde dem på mungbönsgroddar. Vill man göra biffar på kokta mungbönor har jag lagt ut ett recept här på bloggen tidigare – klicka här.
Mungbönsbiffar, 4-6 port (ca 24 st)
10 dl groddade mungbönor (2 dl torkade)
3 dl matvete
1 ½ tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk salt
1 msk soja
3 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
1. Koka matvetet anligt anvisningar på paketet. Häll bort ev. kvarvarande vatten.
2. Mixa mungbönsgroddarna grovt tillsammans med det kokta matvetet. Krydda med spiskummin, salt, soja och pressad vitlök.
3. Smörj en plåt med olja. Forma biffar och lägg på plåtar, 12 st brukar rymmas på en plåt till en normalstor ugn. Stek biffarna i 200 graders ugnsvärme i 10-15 min.
Senaste kommentarerna