Banancupcakes med choklad och jordnötssmörsganache

 Små himmelska bakelser som är helt ägg och mjölkfria! Ett tips är att göra lite mindre cupcakes då de är supergoda men mastiga.

Är själv inte en jordnötssmörsälskare direkt men här fungerar den salta kraftiga smaken tillsammans med saftiga banancupcakes och choklad. Ganache är väl en lite felaktig benämning på den här glasyren men samtidigt, det ska ju låta så bra som det smakar. Eller hur?

 

Banancupcakes med choklad och jordnötssmörsganache, ca 12 st

Ganache:

2 dl ekologiskt jordnötssmör

4 msk neutral vegolja (t ex rapsolja)

3/4 dl kakao

4 dl florsocker

1/4 tsk salt (om jordnötssmöret är osaltat)

0,5 dl ekologiskt råsocker

1 tsk vaniljessens (vaniljpulver ska nog också gå bra)

1,5 dl havredryck (sojadryck, risdryck fungerar bra också)

 

Cupcakes:

3 dl ekologiskt vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

2 dl ekologiskt råsocker

1 medelstor mosad KRAV banan

1 medelstor skivad KRAV banan

1,5 dl havredryck

1 dl neutral vegolja (t ex rapsolja)

1 1/2 tsk vaniljessens

1 tsk mandelessens

 

1. Börja med ganachen. Blanda jordnötssmör, olja, florsocker, kakao och salt i en metall eller glasskål.

2. Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad.

3. Tillsätt råsocker, vanilj och havredryck i jordnötssmörsblandningen och ställ skålen ovanpå kastrullen. Rör sakta om tills glasyren blivit helt slät.

4. Låt glasyren svalna i kylskåpet.


1. Nu till cupcakesen. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Ställ fram två skålar. En för torra ingredienser och en för de våta.

3. Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i den ena skålen och ställ åt sidan.

4. Mosa den ena bananen i den andra skålen och blanda med havredryck, olja, vanilj- och mandelessens.

 5. Blanda ihop innehållet i de bägge skålarna till en smet.

6. Fyll muffinsformar till hälften med smeten och lägg därefter i bananskivor. Fyll på med resten av smeten. Formarna ska vara fyllda till 3/4 ungefär.

7. Grädda i mitten av ugnen i ca 23 min. Låt svalna helt.

8. Toppas cupcakesen med ganachen. Använd en sprits eller gör det för hand med en slickepott. Strö gärna lite råsocker över eller garnera på annat sätt.


 

 

 

 

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>