Portobelloburgare

Av , , Bli först att kommentera 0

Sol och friska höstvindar idag.

Det var en fröjd att cykla till universitetet och det ska bli ännu bättre. Ikväll ska jag och vovven nämligen ut på en liten löptur. Finns inget bättre sätt att stressa av från det hektiska examensarbetet.

En annan rolig sak jag såg idag var att Hildas hem har skrivit om den här bloggen. Trevligt att det blir allt fler och fler som hittar hit! Kolla in Sofias blogg förresten, det är där brukar jag finna min pysselinspiration.

Nu till dagens höjdpunkt. Åt en supergod burgare på portobellosvamp till lunch idag. Matigt, "köttigt", saftigt och helt vegetariskt. Och int blev det dyrt heller, ca 3 kr svampen. Prova gärna att stoppa svampen i en sallad också.


Portobelloburgare

1-2 portobellosvampar/ portion

rapsolja

flingsalt

svartpeppar

1-2 klyftor vitlök (beroende på hur många du steker)

stort knippe finhackad persilja

1. Stek svamparna hela i rapolja och pressad vitlök. Salta och peppra ordentligt.

2. Vänd ner persiljan i stekpannan med svamparna.

3. Servera med vad du vill! Jag åt burgarna med bladspenat, lök och soltorkade tomater i ett fullkornsbröd.

 

Vegopizza bolognese och fänkålssallad lemonstyle

Av , , 3 kommentarer 0

Pizza utan ost, kött och som inte dryper av fett? Kan det vara gott?!

Kompis, jag lovar dig, den här pizza är hur god som helst!

Man får t o m fuska och använda en deg som inte behöver jäsa = du har en krispig, smaskig pizza på nolltid!

Gör dock inte som jag som fick hjärnsläpp (pga lågt blodsocker) och la den stackars färska bladspenat och de färska kryddorna på pizzan innan jag stoppade den i ugnen och därigenom skapade något som liknade frasiga höstlöv som topping. De ska på efteråt! Tillsammans med en god kallpressad rapsolja och flingsalt. Mums!

Man vill ju inte verka allt för mycket som en dietiststudent men jag älskar den här salladen och den passar perfekt till en pizza! Aromatisk fänkål, hemodlade morötter och massa citron i en vinägrette. Prova gärna med hackad koriander också 🙂

Vegopizza bolognese med champinjoner, karameliserad lök och spenat, 1 pizza

1 pkt sojafärs (ICAs Gott liv är en favvo)

3 msk tomatpuré

rapsolja

3 msk vatten

1/2 tärning buljong alt lantbuljong

svartpeppar

färska champinjoner

1 liten gul lök

 

ett knippe bladspenat

färska kryddor t ex timjan, mejram

kallpressad rapsolja

flingsalt

 

Botten:

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 dl vatten

2 msk rapsolja

1. Stek sojafärsen. Tillsätt tomatpuré, vatten, buljong och låt småputtra. Smaka av med peppar.

2. Skala, halvera och skiva den gula löken. Stek löken i rapsolja ca 10 min tills den blivit riktigt mjuk.

3. Skiva champinjonerna.

4. Blanda ihop mjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt vatten och rapsolja. Knåda ihop till en deg och kavla ut till en cirkel, ca 25 cm i diameter.

5. Lägg botten på en plåt och bred ut sojafärsåsen. Toppa med champinjoner och lök.

6. Grädda i 15 min, 250 grader.

7. På med bladspenat, färska kryddor, rapsolja och flingsalt.

 

Fänkålsallad lemonstyle

1 fänkålshuvud

2 morötter

2 ekologiska citroner

1,5 dl kallpressad rapsolja

salt, peppar

1. Skär bort de gröna stjälkarna på fänkålen. Dela huvudet i 4 delar och skiva tunna skivor.

2. Skala morötterna och dela dem i två delar. Skär tunna skivor på längden alt julienne.

3. Lägg fänkål och morötter i en skål. Blanda ihop vinägretten och häll över.

 

 

 

 

 

Lättsamma vardags-vego

Av , , 1 kommentar 1

Nä svårare än så här blir det inte!

Här är en typisk vardags-vegorätt hemma hos oss. Notera de svarta bönorna som faktiskt är något av en ny favorit.

Tillsammans myser de i en thaigryta med ekologisk kokosmjölk, wookgrönsaker, massor av purjolök, hackad färsk persilja, lantbuljong och sambal oelek.

Vill du göra den här måltiden mer klimatreko så byt ut riset till t ex mathavre och använda färska svenska rotsaker till wooken.

Banancupcakes med choklad och jordnötssmörsganache

Av , , Bli först att kommentera 0

 Små himmelska bakelser som är helt ägg och mjölkfria! Ett tips är att göra lite mindre cupcakes då de är supergoda men mastiga.

Är själv inte en jordnötssmörsälskare direkt men här fungerar den salta kraftiga smaken tillsammans med saftiga banancupcakes och choklad. Ganache är väl en lite felaktig benämning på den här glasyren men samtidigt, det ska ju låta så bra som det smakar. Eller hur?

 

Banancupcakes med choklad och jordnötssmörsganache, ca 12 st

Ganache:

2 dl ekologiskt jordnötssmör

4 msk neutral vegolja (t ex rapsolja)

3/4 dl kakao

4 dl florsocker

1/4 tsk salt (om jordnötssmöret är osaltat)

0,5 dl ekologiskt råsocker

1 tsk vaniljessens (vaniljpulver ska nog också gå bra)

1,5 dl havredryck (sojadryck, risdryck fungerar bra också)

 

Cupcakes:

3 dl ekologiskt vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 tsk salt

2 dl ekologiskt råsocker

1 medelstor mosad KRAV banan

1 medelstor skivad KRAV banan

1,5 dl havredryck

1 dl neutral vegolja (t ex rapsolja)

1 1/2 tsk vaniljessens

1 tsk mandelessens

 

1. Börja med ganachen. Blanda jordnötssmör, olja, florsocker, kakao och salt i en metall eller glasskål.

2. Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad.

3. Tillsätt råsocker, vanilj och havredryck i jordnötssmörsblandningen och ställ skålen ovanpå kastrullen. Rör sakta om tills glasyren blivit helt slät.

4. Låt glasyren svalna i kylskåpet.


1. Nu till cupcakesen. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Ställ fram två skålar. En för torra ingredienser och en för de våta.

3. Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i den ena skålen och ställ åt sidan.

4. Mosa den ena bananen i den andra skålen och blanda med havredryck, olja, vanilj- och mandelessens.

 5. Blanda ihop innehållet i de bägge skålarna till en smet.

6. Fyll muffinsformar till hälften med smeten och lägg därefter i bananskivor. Fyll på med resten av smeten. Formarna ska vara fyllda till 3/4 ungefär.

7. Grädda i mitten av ugnen i ca 23 min. Låt svalna helt.

8. Toppas cupcakesen med ganachen. Använd en sprits eller gör det för hand med en slickepott. Strö gärna lite råsocker över eller garnera på annat sätt.


 

 

 

 

 

Zucchinibiffar, lingon och storstädning

Av , , 1 kommentar 0

Den här terminen satte verkligen igång med full fart! Gasen i botten och mycket att läsa och skriva när det gäller examensarbetet. Hur som helst var det skönt att ta en paus igår och genomföra en ordentlig storstädning tillsammans med sambon. Med såpskurat golv, nytvättade mattor, luftade sängkläder, rengjorda fönster och en spis som är skinande ren så kan jag ägna denna söndag till att njuta. Och plugga förstås.

Hittade dessutom ett recept på zucchinibiffar hos Underbaraclara som jag vill tipsa om. De blev matiga och höll ihop bra. Det gick dessutom utmärkt att göra dem veganska med 1 tsk No Egg istället för ägget och stek dem i rapsolja istället för smör. Med lite hemgjord lingonsylt var de fantastiskt goda 🙂

 

Små lyckopiller

Av , , 2 kommentarer 3

Jag älskar min små freak till palsternackor. Underbara bevis på vad jag kan göra bättre till nästa år men samtidigt så himla goda. Fast snackar vi goda så slår de superstora smultronen alla rekord. Otroligt riklig skörd också och de flesta går åt som köksträdgårdens eget plockgodis. Mums 😉

Man kanske inte får säga så här, men är det inte skönt att det vankas höst? De flesta är tillbaka på jobbet och jag, jag har just satt igång med mitt examensarbete! Nu är det inte mycket kvar av den här utbildningen och det gäller att göra det mesta av vad som återstår. Jobbar på att leva in nuet, mindfulness skulle man kunna kalla det, för att inte missa en enda sekund 🙂

Mangoldsallad med päron och zucchini

Av , , Bli först att kommentera 1

Var på ännu en kräftskiva i helgen. En kräftskiva utan en enda stackars kräfta. Helt vegetariskt och det fanns en massa gott! Efter en tur i trädgården kom jag in med ingredienser till en saftig och smakrik sallad med mangold, päron och zucchini som vi tog med till festen.

 

Mangoldsallad, 4 port

200 g strimlad mangold

1 zucchini i stavar

2 urkärnade päron i klyftor

0,5 dl rostade pumpafrön

1 stort knippe persilja, hackad

rapsolja

flingsalt

 

o,5 dl kallpressad rapsolja

2 msk balsamvinäger

1 tsk flingsalt

2 krm svartpeppar

 

1. Fräs mangold i rapsolja ca 1 min. Lägg på ett fat och strö över flingsalt.

2. Fräs därefter zucchini och päron ca 3 min. Lägg ovanpå mangolden.

3. Blanda ihop olja, vinäger, salt och peppar till en vinägrette. Ringla över salladen.

4. Toppa med de rostade pumpakärnorna och persiljan.

 

 

 

Kurerar med vitlöksjuice

Av , , 2 kommentarer 1

 

Jag har gnällt lite för lite här bloggen känner jag.

Riktigt ordentligt förkyld är jag och jag råkar dessutom vara riktigt ordentligt dålig på att vara sjuk. Den sista veckan innan terminen startar tycker jag att man borde få vara frisk! Så nu försöker Alice Babs och jag hålla Ett glatt humör med lite swing it-musik och hitta på desperata hälsokurer.

Att använda vitlök som huskur vid förkylning är ju gammalt som gatan. Och det finns faktiskt belägg för det. Löken innehåller en kombination av svavelhaltiga ämnen som fungerar som antioxidant och som stärker immunförsvaret. Vitlök är bakteriedödande och när man tänker efter så borde man börja använda det mera i ett förebyggande syfte.

Vitlöken tycks även vara lösningen på våra klimatproblem. Brittiska forskare har matat kor med en massa vitlök och ämnet allicin i löken har visat sig sänka metangasutsläppen från kossorna med 40 procent. Vad säger ni om det? Läs mer här

Funderade ett tag på hur jag skulle få i mig en massa vitlök. Det självklara valet blev i en morotsjuice såklart! Hur ska man annars få ner

5 st morötter,

1 äpple,

1 päron,

3 klyftor vitlök

och

1 stor bit ingefära på en och samma gång?

Juicen blev riktigt god faktiskt!