Mats Nilsson, L

Det enkla valet

Läser  en insändare att det borde vara enkelt att välja med tanke på vinster i välfärden. Alltså att man borde rösta på s, v eller mp. Detta eftersom alla pengarna då går till välfärden.
Jag tycker också att valet borde vara lätt. Fast jag har helt andra skäl till det.
Till och börja med: anslaget till en hälsocentral, skola eller ett äldreboende är precis samma, oavsett vem som står för driften. Om den drivs privat och uppnår ett överskott, visar det att man har jobbat effektivt. Om en offentligt driven verksamhet går back och ett underskott måste täckas av skattepengar, har man fått mindre välfärd per krona, inte mer.
I 19 av 21 landsting/regioner gick offentligt drivna hälsocentraler back med sammanlagt 1,4 miljarder 2017. Vilket alltså betyder att man fick betala mer för offentligt driven sjukvård utan att den vare sig var bättre eller mer omfattande. Minusresultatet kommer sig av misslyckad personalpolitik och övertung byråkrati.
Välfärdsföretagen är vanligen små och drivs till stor del av kvinnor. Vinstmarginalerna är inte särskilt lysande. Det rör sig vanligen om tre till fem procent. De flesta som tillfrågas tror att vinsterna ligger på det sexdubbla.
Slutsats: Vi får mer välfärd för pengarna samtidigt som det ges valfrihet för såväl brukare/kunder som för de anställda som har fler arbetsgivare att välja mellan med privata välfärdsföretag. Något som vi vet främjar såväl karriärmöjligheter som löneutveckling.
Visst borde valet vara enkelt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>