Mats Nilsson, L

Patriotism och nationalism

Läser att det i dag är är precis 318 år sedan Karl XII slog ryssarna i slaget vid Narva. Det var alltså 20 november 1700.

Kungen, Kalle dussin, vanvördigt kallad, förgudades i många år av svenska nationalister. Något som kan tyckas underligt med tanke på att han ärvde en stormakt, och lyckades förlora i stort sett allt och sedan till råga på allt bli skjuten i Norge av alla ställen.

Det svenska väldet var ju inte heller särskilt svenskt. De flesta soldater i armén kom från annat håll, inte minst från Finland. Så den sortens punschdoftande nationalism som hans namn kom att förknippas med, hade med all säkerhet var honom helt främmande.

Frankrikes president Macron sa i ett tal nyligen att man måste skilja på patriotism, alltså att känna stolthet över sitt land och kanske kritisk till de brister som finns, och en nationalism som hävdar den egna nationens överlägsenhet över alla andra och som helst vill hålla allt och alla i omvärlden på avstånd.

Macron har rätt. Och det borde vara något för alla konstruktiva krafter att ta upp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>