Mats Nilsson, L

Dags att jobba

Så var omröstningen klar. Vi har alltså en statsminister som väl snart ska presentera en regering och sätta igång med jobbet. Arbetsuppgifter saknas inte. Det gäller inte minst på området miljö i vid mening.

Kanske var det en och annan som satte middagsköttbullen i halsen när beskedet kom att konsumtionen måste begränsas till en köttbulle per dag (14 gram) av rött kött i klimatomställningens namn. Dit räknas nu tydligen också gris och lamm, trots att de djuren ju inte är idisslare och inte rapar koldioxid på det sättet.

Bakgrunden är en rapport som tagits fram av ett gäng forskare som pläderar för allt från något slags etableringskontroll av snabbmatsställen till subventioner för, i deras tycke, goda livsmedel.

För egen del har jag inga problem med att det förespråkas en mer hälsosam livsstil med mer frukt och grönsaker. Men det är inte samma sak som att det utesluter kött, antingen det nu sker i form av biff, kotletter eller fiskfiléer.

Det finns nämligen en sak som verkar helt har glömts bort i den nämnda rapporten. Eller också valde man att helt enkelt förbigå det, eftersom det inte passade in i budskapet.

Låt mig ställa en fråga till de som måhända läser detta: väljer du/ni gärna så kallade ”ekologiska” produkter i affären samtidigt som det kanske känns i samvetet om den där fläskfilén till helgens middag ändå hamnar i kundvagnen, trots att man väl borde äta mindre kött?

Låt mig då få trösta med att det inte finns någon anledning att känna sig som en sämre människa.

Till och börja med är beteckningen ”ekologisk” helt meningslös. All livsmedelsproduktion sker genom att naturliga ekosystem ställts om, manipulerats om man så vill, till att producera överskott. Vad som avses är förstås att produktionen sker på ett mindre miljöstörande sätt.

Den saken, har det visat sig, kan diskuteras. Men oavsett den saken, får man inte använda konstgödning i produktionen om den ska kunna passera det ekologiska nålsögat. Och i så fall krävs givetvis djurhållning. Annars skulle alternativet vara svedjebruk. Och det har väl ingen förespråkat.

Därmed står det klart att om livsmedelsproduktion ska ske på ett mindre miljöstörande sätt, krävs djurhållning och därmed köttproduktion och dito konsumtion.

Mycket av debatten kring dessa frågor präglas av en blandning av nostalgisk civilisationskritik och krav på något slags frälsning. Men då av folks kroppar istället för deras själar, som var fallet förr.

Men sentimentalitet är sällan någon bra vägledning inför framtiden. Den 18 januari 1999 flögs den en gång som moderna Saab 35 Draken för sista gången. Det en gång så moderna planet hade passerat bäst före datum.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.