Mats Nilsson, L

Destruktivt

Följderna av stormen Mats (det hörs ju på namnet hur kraftfull den var) gör sig påminda, särskilt i Västerbottensfjällen. Tänker på detta när man hör om att de kvinnor som nu evakueras från IS sista fäste när det nu har stormats, fortfarande betygar sin trohet till IS samtidigt som allt som de har drabbats av är USA: s och Israels fel.

Reportern verkar rentav förbluffad. Hur kan kvinnor som råkat ut för dubbelt förtryck uttrycka sig på det viset? Svaret är nog i grunden ganska enkelt: hjärntvätt och propaganda. Man bör ha i minnet att tyskarna inte bara in i det sista var lojala mot Hitlers regim utan också efter kriget, med alla nedslående fakta tillgängliga, ändå sa sig vara nazister.

Det krävdes en lång process innan det mönstret kunde brytas. En process som fortfarande pågår och som av allt att döma måste fortsätta att göra det.

Hat som piskas upp mellan olika grupper och folk måste anses vara det mest destruktiva mänskligheten känner. Just den 28 februari 1710 besegrade Sverige Danmark i slaget vi Helsingborg. Det var ett av de sista försöken från dansk sida att återta Skånelandskapen. Något som misslyckades.

Något man däremot ”lyckats” med var att piska upp ett hat mellan svenskar och danskar. Ett hat som skulle ta lång tid att bli av med, också efter det att vi till sist slutade kriga inbördes ungefär ett århundrade efter bataljen vid Helsingborg.

Men det lyckades ändå till sist. Något som vi bör ta till oss i dag när motsvarande mönster från tidigare år här i Norden kan ses litet varstans. .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.