Mats Nilsson, L

Tunga tankar

Snön fortsätter att fall ner över oss. Tung och blöt är den också. Tungt känns det också när larmet går om fler skottlossningar. Den här gången i Nederländerna.

Det är lätt att föreställa sig att vi just nu genomlever en tid av krig och terror som aldrig förr. Men sanningen är, trots att det som händer är illa nog, att det är betydligt fredligare nu än förr. 1900 – talet var ett sekel där det gick åt fler genom våldshandlingar än någonsin under historien.

Ett exempel av många är slaget om Okinawa, som inleddes den 18 mars 1945. Ö skulle fungera som språngbräda för den invasion av Japan som den amerikanska krigsledningen räknade med. Nu blev det inte så, eftersom de två kärnvapenbomber som USA förfogade över satte punkt några månader senare.

Man räknar med att 100 000 japanska soldater dödades samtidigt som USA förlorade 13 000 man. Antalet civila dödsoffer var i samma storleksordning som de militära, 100 000 personer.Tusentals civila begick självmord genom att hoppa från klippor, då de trodde att de amerikanska trupperna skulle utsätta dem för hemska saker. Något som den japanska propagandan hade hävdat.

Terror och propaganda är ofta nog ett slags siamesiska tvillingar. Det såg vi då, och det har vi också sett på senare tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.