Mats Nilsson, L

Avtalstankar

Turerna kring brexit snurrar på allt vildare. I dag vet – bokstavligen – ingen vad slutresultatet kommer att bli. Blir det ett avtal och hur kan det i så fall komma att se ut? Att vara i EU eller icke vara i EU. Det är frågan. Som den kanske skulle ha formulerats av en viss engelsk dramatiker.

Britterna har genom åren presenterat många kända retoriker. Både i tal och skrift. Just nu kanske May får fundera över Churchills svar på frågan vilka egenskaper en politiker måste ha. Hans svar var att en politiker måste ge en trovärdig bild av den verklighet han vill se och hur politiken som ska bära oss dit ska se ut. Och sedan, menade han, måste man också kunna förklara varför det inte blev så.

Hur det än blir, ett avtal är väl ändå det troliga. Sådana kan dock, som bekant, både ändras och brytas. Sverige och Danmark ingick den 27 mars 1794 ett väpnat neutralitetsförbund. I längden misslyckades båda länderna att balansera mellan stormakterna under det vi kallar Napoleontiden. Avtalet visade sig inte ens vara värt papperet det skrevs på.

Återstår att se hur det blir med britternas situation. De var ju i allra högsta grad aktiva också 1794. Den här gången är de dock inte längre de som innehar styrkepositionen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.