Mats Nilsson, L

Det långa loppet

En riktigt fin majdag. Den användes till diverse ärenden, men till största delen på en liten kurs för frilansjournalister i bokföringens ädla konst. Det är viktigt med en kreativ sådan, och då menar jag inte olika tricks utan att kunna använda sig av ny teknik (datorn) i detta arbete.

Frilansjournalister är i allmänhet inga särskilt bra företagare, det är sällan som man har valt den modellen i något slags syfte att vinstmaximera. Det stod klart under samtalet runt bordet när det gick upp för några av deltagarna att de nog hade bjudit stat och kommun på en hel del pengar genom åren.

För, som det betonades, är det inte olagligt att ansöka om avdrag för olika kostnader. Det är inte heller alltid som intäkterna för just ett specifikt jobb måste överstiga eller gå jämnt ut med kostnaderna. Det är ju inte förbjudet att göra dåliga affärer, även om det inte är att rekommendera i långa loppet.

En som kan sägas både vann och förlorade, men ändå framstår som en vinnare i det – just det – långa loppet var den finske generalen Gustaf Mannerheim. Han hade inlett sin militära bana i tsarens armé, Finland var då en del av Ryssland, och kom sedan att spela en central roll i inbördeskriget som utkämpades i Finland sedan man gjort sig fria från Ryssland. När han red in i Helsingfors den 16 maj 1918 var kriget slut och den röda sidan hade förlorat.

På sätt och vis kom den förlorande sidan tillbaka 1939 och försökte tillsammans med Stalins trupper erövra landet. Det lyckades inte. I mycket tack vare Mannerheims ledning som överbefälhavare. Mot alla odds lyckades Finland genom hela kriget bevara sin självständighet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>