Mats Nilsson, L

Intensivt

En intensiv helg med mycket utearbete blev det. Veckan ser inte ut att bli mindre hektisk. Började med att besöka sjukhuset. Också något att börja veckan med.

Det drar ihop sig till valspurt. Debatten präglas av viss förvirring på temat vad EU – parlamentet egentligen kan besluta om, samtidigt som många frågor är av den karaktären att det är upp till ministerrådet, alltså ländernas ministrar, att fatta beslut om.

Ska därmed alla diskussioner explicit hamna enbart om saker som EU – parlamentet har befogenheter att avgöra? Nej, det vore ett avgörande misstag. Ty faktum är att det är faktiskt bara i EU – parlamentet som man diskuterar politik inom samarbetet.

Det kan verka konstigt, men alla andra institutioner har händerna fulla med det dagsaktuella, medan det är i parlamentet som framtidsfrågorna tar form. Det betyder i sin tur att den som röstar bör ställa sig frågan om vilken framtid just jag vill se för Europa och därmed skicka dit någon som kan bidra till att förverkliga just den.

I vilket fall som helst, fred är alltid att föredra framför krig. Ytterst är det vad som är syftet med EU. Den 20 maj 1743 fick svenskarna stryk i sjöslaget vid Korpo skär i Ålands skärgård. Ännu en händelse i raden av de tröstlösa krigen som vi så länge utkämpade under nästan 1000 år. EU skulle ha behövts långt tidigare än vad som till sist blev fallet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>