Mats Nilsson, L

Högtidligt

Valdag. Demokratins högtidsdag. En fantastisk sak att miljoner europeiska väljare kan utse sina representanter till ett gemensamt parlament som har att fatta beslut om samarbetets utformning.

Det klagas på att det är för få som kommer att utnyttja den möjligheten, och det är självklart ett bekymmer. Vi bör dock hålla i minnet att det var likadant nationellt i demokratins barndom. Bara 47 procent av kvinnorna valde att utnyttja sin rösträtt den första gången som de hade den möjligheten, alltså 1921. Bland männen var deltagandet 60 procent.

Det verkar som om många tyckte att Riksdagen var så långt borta från den egna verkligheten att det som hände där inte riktigt angick dem. Då kändes nog det som hände lokalt, kommunerna var betydligt mindre på den tiden, viktigare.

Jag tror att valdeltagandet i valet till EU – parlamentet kommer att öka med tiden, i takt med att folk blir varse att det som händer där faktiskt angår dem i allra högsta grad. I Sverige dröjde det till 1948 innan valdeltagandet nådde 80 procent. Få se hur fort det går med EU.

Den 26 maj 1940 inledde britterna evakueringen av trupperna vid Dunkerque. Då såg det som allra mörkast ut för demokratin i Europa. Men mörkrets krafter betvingades och det hänger på oss som avskyr dem att inte de ska ges någon möjlighet att triumfera så här 79 år senare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>