Mats Nilsson, L

Haverier

Ser att det just i dag, den 8 augusti 1993, som ett JAS – plan störtade över Stockholm när vattenfestivalen pågick. Den uppvisningen blev litet annorlunda än det var tänkt.

Nu är det och för sig inget alltigenom unikt att det sker olyckor med nya flygplan, men det är ändå illustrativt att den här olyckan och en annan där planet havererade och rev upp marken, något som föranledde skämt om världens dyraste jordfräs, skedde när omorganisationen av försvaret hade inletts på allvar efter – som man trodde- kalla krigets slut några år tidigare.

Liberaler har knappast rykte om sig att vara några särskilt krigiska människor, trots att partiledaren som suttit fram tills nyligen har en militär bakgrund. Men sanningen är att liberaler i allra högsta grad varit involverade och pådrivande i försvarsfrågor ända sedan starten. Ett exempel på det är Karl Staaff.

Denne var inte, i motsats till en del konservativa politiker, präglad av ett flitigt umgänge med den tidens militära ledare, vilka hade svårt att se vad ny teknik kom att ha för betydelse för krigföringen. En svaghet de för övrigt delade med många av sina kollegor i de krigförande länderna under första världskriget.

Man kan inte låta bli att tänka på detta när S – återigen – gör sig skyldiga till att inte vilja dra konsekvenserna av den analys som försvarsberedningen har gjort beträffande vårt utsatta läge. De delar analysens slutsatser, men vill inte gå med på vad som måste göras.

Resultatet kan bli nya haverier. Dock kanske inte så spektakulära som den som hände för 26 år sedan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.