Mats Nilsson, L

Radarvarning

Den 20 augusti 1940 var en viktig dag under andra världskriget, även om få nog tänkte på det då. Då användes radar för första gången i en krigssituation. Utan den tekniken är det mer än tveksamt om britterna vunnit slaget om Storbritannien. Och då hade kriget säkert slutat helt annorlunda.

Men ibland räcker det inte med teknik. Man måste också ta till sig de varningssignaler den ger. Året därpå skulle ett antal blippar tona fram på radarskärmarna på den amerikanska flottbasen Pearl Harbor. Vakthavande befäl avgjorde att det var egna plan som kom från fastlandet. Några minuter senare skulle det visa sig att det var fel.

Något liknande kan man säga gäller också i politiken. Varningssignaler vad det skulle innebära med såväl Trump som Brexit, för att inte tala om när man valde de partier som nu styr i Ungern, Polen och Italien, har inte saknats. Men alltför många bland väljarna har valt att ignorera dem. Och då blir det som det blir.

Det är alltid frestande att i det läget skadeglatt säga: vad var det jag sa? Men det brukar tyvärr inte leda någonvart. Det är ju få som vill vidgå att de var korkade nog att falla för retoriken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>