Mats Nilsson, L

Ordens betydelse

Det förs just nu en – tämligen – upphetsad diskussion inom det liberala lägret om att mer eller mindre förvisa allt vad religion heter från landets skolor. Inga böner här. Givetvis inte under lektionstid, men inte heller på rasterna.
En annan är så pass till åren kommen att jag varit med om både morgonbön och bordsbön. Vi skulle då välsigna maten. Tanken var god, maten var det sällan eller aldrig. Så den behövde all välsignelse den kunde få.
Hur det än var med den saken, de som nu protesterar gör det ofta nog med krav på respekt för sin tro. Nå, känner jag någon sådan respekt? Svaret måste då bli nej.
Inte så att jag betvivlar deras ärliga övertygelse, men som ateist kan jag inte gärna säga annat än att den övertygelsen, som vilar på en föreställning om något slags väsen som är upphov till det som vi känner som livet, helt enkelt saknar substans. Det går inte att belägga att något sådant som gudar (eller gudinnor) existerar, och fram tills dess att man faktiskt kan presentera belägg för något sådant, måste det hela avfärdas som vidskepelse.
Men, och det här är viktigt, om någon nu ändå mer eller mindre innerligt vill omfatta någon tro av det slaget, måste vederbörande givetvis få göra det. Och om man då vill vända sig till föremålet för tron under en rast i skolan, ja gör gärna det. Men, och det här är också viktigt, det går inte att åberopa någon särbehandling i övrigt.
En del hävdar att L verkar ha gripits av något slags ”kristofobi”, och uttrycker sorg över att partiet, som genom åren förvisso haft ett stort inslag av kristna, både väljare och förtroendevalda. Det finns ingen anledning till att så skulle vara fallet, men tveklöst är man väl kategorisk i just denna fråga. Det finns det heller ingen anledning till att vara.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>