Mats Nilsson, L

Hållbart

Så var det måndag. Första snön kom dalande ner i helgen. Det är relativt tidigt, vilket säkert en och annan vill få till att det där med klimatet nog inte är så farligt ändå. Är det inte kallt nu kanske? Jodå, så är det. Men att blanda ihop väder och klimat är än värre än att blanda ihop äpplen och päron. Då är det snarare som så att man blandar ihop äpplen och lingon.

Alla få vi väl fundera över hur hållbara vi är. För egen del har jag blivit betydligt bättre i det avseendet i och med att jag slutat veckopendla med flyg till jobbet som under några år var lokaliserat till Örebro. Å andra sidan cyklade jag hela tiden, eller tog bussen, när jag befann mig där, så i slutändan får man väl räkna sig detta till godo.

Exemplet ovan visare hur komplicerat det kan vara med den sortens kalkyler. Det är precis som någon påpekade med anledning av lördagens aktion där aktivister blockerade trafiken längs genomfartslederna. En blockering som kom att innebära att trafiken stod stilla med ökade utsläpp av avgaser som resultat.

Den sortens idiotier betackar åtminstone jag mig för. I bästa fall har de ingen betydelse alls, i sämsta fall är de kontraproduktiva. Både på kort och längre sikt.

Hur har man det då i övrigt med hållbarheten? På senare tid har textilbranschen hamnat i skottgluggen. Ovanpå allt det andra ska man nu också känna klädskam. I det fallet kan jag nu se mig som en förebild. Mitt klädkonto är, för att uttrycka sig milt, tämligen begränsat. Jag går gärna med mina gamla lappade jeans, något jag har gjort både när man väl förväntades skämmas över sina paltor och så nu när man istället blev ett efterföljansvärt exempel.

Det är inte alltid lätt att veta vad som är hållbart och vad som inte är det. Den 14 oktober 1648 slöts den westfaliskt freden, något som innebar slutet på det 30 – åriga kriget. Till sist hade man kommit fram till att det nog var mest hållbart att folken själva fick avgöra om de skulle vara katoliker eller protestanter. Synd att det skulle ta 30 år och så många döda innan man lyckades komma överens om det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>