Lennart Holmlund fabulerar om djurskyddet

Ser att Lennart Holmlund hävdar på sin blogg att Djurskyddet skulle ha raserats under Jordbruksmister Eskil Erlandssons ledning, ingenting kunde vara mer fel.
Lennart H hävdar dessutom att djurskyddet förstatligades eftersom vissa kommuner var för hårda i sin tillsyn. Och slutligen att länstyrelserna inte kompenserats för de kostnader som överflyttningen medfört.

Foto: Anna Molander

Centerpartiet och särskilt jordbruksminister Erlandsson som jag har haf förmånen att få lära känna värnar verkligen om Djurens bästa.
Djur ska ha det bra och skötas väl. Sverige är ett av de länder i världen som har bäst skydd för sina djur och det ska vi fortsätta att ha.

Centerpartiets syn är att vi ska ha samma goda djurskydd i hela EU. En ko som finns utanför Madrid ska ha det lika bra som en ko som befinner sig Umeå.  

Därför har Centerpartiet i regeringen drivit en aktiv politik för djurskydd i EU och exempelvis drivit igenom ett direktiv som har gett bättre djurskydd för fyra miljarder kycklingar i Europa.
Under mandatperioden har Sverige dessutom fått igenom ett undantag för att förbjuda slakt utan bedövning.
Anledningen till att djurskyddskontrollen flyttades från kommunerna till länsstyrelserna var att djurskyddskontrollen i många kommuner var undermålig. Och i flera kommuner knappt fanns alls. 
Tyvärr så fanns det en del kommuner som hade massa oavslutade djurskyddsärenden som överfördes till länsstyrelserna. Därför kunde inte länsstyrelsen börja kontrollera djurskyddet i den omfattning man hade velat utan fick börja med att rensa upp i  ett stort antal oavslutade ärenden innan det viktiga arbetet med kontrollerna kunde börja.
 
Vad gäller ersättning så fick Länsstyrelserna fick lika mycket pengar som kommunerna hade haft tidigare för djurskyddstillsynen, och när det visade sig att det behövdes än mera pengar så beslutade regeringen om ytterliggare 16 miljoner kronor till kontrollen av djurskyddet.
Omflyttningen är bra, men kontrollerna måste bli ännu fler och det finns nu pengar till detta.
 
Jordbruksministern har i juni 2009 tillsatt en utredning som ska se över hela djurskyddet. Det handlar givetvis om en god djurvälfärd men också om hur djurskyddet kan bli mer flexibelt så att det inte blir en kostnadsbörda som gör att bönder inte kan konkurrera med kollegorna i Europa.
Det är viktigt med sunt förnuft i djurskyddet. En bonde har ju blivit bonde för att han tycker om djur.
 
Många andra länder har ett sämre djurskydd, samtidigt som Sverige importerar väldigt mycket mat. Om det svenska djurskyddet blir för dyrt och svårt att leva upp finns det en risk för att de svenska bönderna inte lägre har råd att producera mat. Då slås svensk djurproduktion ut, och vi importerar istället kött och mjölk från djur som har haft det sämre. Vad har vi då vunnit?
 
Sveriges djur, djurvänner och konsumenter kan vara säkra på att Eskil E givetvis kommer att garantera ett fortsatt gott djurskydd även i framtiden!
 
Etiketter: , ,

En kommentar

  1. Lars

    Bra Skrivet Mattias. Dessvärre är ju djurskyddet betydligt sämre i många andra länder i EU. Offentlig sektor står för merparten av det kött och fläsk som importeras. I konsekvensens namn borde Holmlund agera för att den mat som kommunen upphandlar är underkastad samma djurskyddsregler som i Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>