Alliansen agerar i Socialnämnden vi vill ha svar på onsdag

Jag blev väldigt ledsen när jag läste om att dementa påstår låsas in på äldreboendet på Prästsjögården.
Detta är om uppgifterna i artikeln stämmer knappast förenligt med vad som sagts i Socialtjänstens Kvalitetsdeklaration avseende äldreomsorg.
Dessutom vet jag att kommunens MAS (Medicinskt Ansvarig Sjuksköterska) fått till uppdrag att titta på förekomsten av s.k. begränsningsåtgärder inom äldreomsorgen, detta uppdrag gavs vid socialnämnden nu senast.

Det är dock viktigt att denna typ av frågor handeras seriöst och korrekt så därför har Allianpartierna i Socialnämnden ställt en fråga till ordförande Eva Andersson, där vi i samband med nämndssammanträdet nästa vecka  vill få besked om hur det egentligen ligger till med förhållandena på Prästsjögården.

Nedanstående har idag skickats till ordföranden:

"Reportaget från Prästsjögården visar att den tidigare utsagan om att dementa inte låses in i Umeå, är falsk.
Med anledning av TV-programmet "Uppdrag granskning" av ett demensboende i Piteå, ställdes frågan om hur situationen är i Umeå. Försäkringar gavs att situationen är annorlunda i Umeå och ingen låses in utan att själv kunna ta sig ut eller att vederbörande själv har kunnat fatta beslut (inte dement) om att inlåsning ska ske.
Dagens reportage från Prästsjögården i TV4 och www.vk.se visar på att detta påstående inte stämmer. Umeå agerar här emot gällande lagstiftning och det som har rapporterats till Socialnämnden.

Allianspartierna i Socialnämnden kräver en omedelbar genomgång av alla äldre- och demensboenden och att politikerna informeras på nästa nämnd, onsdagen den 20 oktober, om hur det ser ut i verkligheten med eventuella fel och brister och att förslag på omedelbara åtgärder för att komma tillrätta med missförhållandena presenteras.

För Alliansen i Socialnämnden

Britt-Marie Lövgren (FP), Elmer Eriksson (M), Katja Isacsson (M), Mattias Larsson (C), Helen Edlund (KD)"

2 kommentarer

 1. Corina Selberg

  Jag är snarare väldigt förvånad att Ewa inte vet om detta faktiskt…….ytterdörrar har varit låsta i alla tider, det borde hon ju veta tycker då jag (som arbetar där). Att en del låses om i respektive rum förekommer också, har själv arbetat natt på nämnda plats. Men att påstå att personalen inte har koll på de boende är en feluppgift ! Alla har rörelselarm och dessa larmar direkt man rör en fena, räcker med att täcket faller ner så larmar det och det larmar friskt under nätterna ! Och man struntar inte i ett larm som tjuter kan jag tala om…….

 2. Mattias Larsson

  Svar till Corina Selberg (2010-10-13 16:29)
  Hej Corina.
  Jo att dörrar har brukat låsas är ingen egentlig nyhet. Problemet är ju att frågan ställdes på Socialnämnden i Augusti och då fick vi svaret att det inte förekom i Umeå.
  Skall bli intressant att höra svaret på onsdag.
  Mattias

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>