Nya strukturer en väg att sänka kostnader vi behöver regioner!

Jag har tidigare påtalat vikten av att vi i norra Sverige formerar oss och kommer fram med ett förslag till att bilda ett antal regionkommuner. Syftet ’är för mej och Centerpartiet glasklart, dels handlar det om en demokratisering och maktförskjutning där mer inflytande läggs på folkvalda politiker istället för på länsstyrelsen. Vilket ger dej som väljare möjlighet att påverka. Dels handlar det om att minska administrativ överbyggnad. Norrstyrelsen visade i sin rapport att om man skulle bilda en region av AC, BD och Y län så skulle man kunna sänka administrationskostnaderna motsvarande de i ett landsting. Häpp, så har vi säkrat både ambulanser och akutplatser i inlandet.
Olle Edblom har bloggat om detta "Större region krävs".
Centerpartiet i västerbotten har skickat in ett svar på det öppna brev som Kent Ögren (s) i norbotten skrev för en tid sedan. Detta svar har publicerats i Norrbotten och Övik, men tyvärr inte här i länet, klipper in det här nedan:

Regionfrågan i Norrland kräver dialog och gemensamma tag

Hur ska de framtida regionerna i Norrland se ut? Centerpartiet vill för sin del helst ha en fyrlänslösning. Men den lösningen verkar just nu vara svårt att åstadkomma när Västernorrland och Jämtland har för avsikt att bilda en regionkommun. Centerpartiet i Västerbotten ser dock att det ändå finns förutsättningar att bilda en region där delar av Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten tillsammans ingår. En sådan region skulle också kunna stärka såväl den gemensamma hälso – och sjukvården och den regionala utvecklingen genom att vi skapar tillräckligt skattekraft och därigenom förutsättningar för tillväxt och välfärd. Därför är vi beredd att tillsammans med övriga partier påbörja en sådan diskussion. Vi är också beredd att avsätta tid och kraft i att möjliggöra en regionbildning där Norrbotten och Västerbotten utgör basen.

Centerpartiet i Västerbotten ser därför fram emot de nu aviserade samtalen mellan socialdemokrater i Västerbotten och Norrbotten. Det är nödvändigt att omgående agera proaktivt för att tillsammans bilda en slagkraftig region i norra Sverige.

Tyvärr har socialdemokraterna genom att uppvisa så olika uppfattningar i Norrland bidragit till den långbänk, förhalning och splittring som nu råder i Norra regionen. Och det i ett läge när vi borde ena oss för att med kraft få till stånd en enhetlig uppfattning som grundar sig på att vi måste samarbeta och tillsammans skapa en tillräcklig stor region. En region som med tillräckliga muskler klara konkurrensen mot regioner i södra Sverige och för att ge oss förutsättningar för tillväxt. Det är en överlevnadsfråga.

Centerpartiet i Västerbotten genom: Olle Edblom, gruppledare i landstinget
Ewa-Maj Karlsson, regionråd i Region Västerbotten Maria Kristoffersson, gruppledareVilhelmina kommun Tomas Mörsell, ks-ordförande Storumans kommun Lars Bäckström, gruppledare Robertsfors kommun Daniel Öhgren, gruppledare Skellefteå kommun

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.