Tobaksfrihet eller Tobaksförbud?????

Idag hade vi i Kommunstyrelsen att fastställa Kommunstyrelsens Verksamhetsplan för 2012 ett rätt tjockt dokument som fastställer Kommunstyrelsen och Kommunens mål och strategier inom ett antal områden.

När vi kommer till:
Inre Kvalitet
Attraktiva och hälsofrämjande arbetsplatser

Så finns det 11 olika aktiviteter som skall genomföras för att uppnå detta.
Som åttonde punkten står efter dagens beslut:
Följa upp satsningen på tobaksfrihet, föreslå rökfri arbetstid under 2012, med sikte på tobaksfri arbetstid.

Det är denna skrivning som av VK kallar "Slutsnusat för kommunanställda".
Bakgrunden till detta är ett arbete som kommunen bedrivit under flera år med att arbeta för sänkta sjuktal, och friskare medarbetare. Om allt som skett varit framgångsrikt kan diskuteras men ambitionerna är och har varit att stimulera kommunens medarbetare till egna åtgärder som förbättrar hälsan. 
Tobak är inte nyttigt, trots att jag själv snusar så är jag väl medveten om detta och vi som nyttjar tobak i någon form vet också hur svårt det är att sluta.
Vore tobaken inte skadlig skulle den inte vara belagd med åldersgräns för inköp.
Och det vore knappast förbjudet att sälja snus i huvuddelen av Europa.

Ett arbete för tobaksfrihet är inte samma sak som snusförbud, det finns inga restriktioner för snusare inlagda och de formuleringar som ligger med i verksamhetsplanen är samrådda med de fackliga organisaitonerna.

Så det kommer även i framtiden vara möjligt för kommunens medarbetare att fortsätta snusa på arbetstid om man så önskar men det kommer också finnas möjlighet för de som så önskar att få hjälp med att komma ur sitt tobaksberoende.

Detta tänker jag själv göra efter årsskiftet, tror att sluta snusa är ett lämpligt nyårsöfte. 

 

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>