Grattis Annie! Men…..

Av , , Bli först att kommentera 4

Idag presenterade Centerpartiets valberedning förslaget till ny partistyrelse för Centerpartiet. Du hittar förslaget här. Har ju även skrivits om på vk.se

Det blev fögga förvånande Annie Lööf som blev föreslagen att ersätta Maud. Stödet för Annie är massivt i Centersverige och Annie är tveklöst en enorm politisk talang och har en energi som torde räcka för att avveckla åtminstone två kärnkraftsreaktorer.
Personligen har jag förordat en annan kandidat Anna-Karin Hatt, klart jag tycker det är tråkigt att inte hon blev föreslagen men det är det som är grejen med öppna processer man tycker olika. Vi hade tre kandidater som vågade kliva fram starkt av dem!
Anna-Karin skriver på sin blogg att hon accepterar sin nominering till andre vice partiordförande.
Så nu instämmer jag i hyllningarna: Grattis Annie detta har du förtjänat!
Och starkt av valbereningen att våga nominera de tre A:na till presidiet. Stärker tilltron till öppna processer inför framtiden

MEN…..
Nu gäller det för oss alla som vill Centerpartiet väl att vi alla fortsätter att arbeta, att behålla den livliga diskussionen kring vilka beslut vi skall ta på stämman i Åre. Att behålla intresset för Centerpartiet som skapats under den öppna partiledarprocessen.
Att vi alla tar tag i det idéprogramsarbete som skall påbörjas efter partistämman och landa i extrastämman nästa höst

Även om Annies arbetskapacitet är omvittnad så kommer hon inte ensam att kunna vinna valet år oss 2014, för en valseger krävs gemensamma insatser. 
Annie kommer inte att kunna vinna valet åt oss, däremot hoppas jag innerligt att hon kommer att kunna leda oss till en valframgång men då räcker det inte med de Lööfska händerna endast!

Jag kommer att jobba stenhårt för Centerpartiet inför valet 2014 och i detta arbete göra allt jag kan för att stötta dej Annie! Men även säga ifrån om jag tycker du har fel. För det är i de olika åsikternas armbrytning som de riktigt goda besluten tas!
P.S. Grattis till din Jur. Kand du tog i förrgår!

Jag kommer att kommentera hela förslaget till ny partistyrelse i ett kommande blogginlägg

Bli först att kommentera
Etiketter:

Avslutar min argumentation om varför jag vill ha Anna-Karin Hatt som ny partiledare för Centerpartiet

Av , , Bli först att kommentera 8

Centerpartiets partiledarkamp har ju varit intensiv under den gångna månaden och därför känns det lite snopet nu när allt bara stannat av och alla använtar valberenningens förslag.
Jag känner dock att jag vill avrunda min argumenation innan det finns något förslag från valberedningen att förhålla sig till, (dessutom vet man ju inte vilka bloggar ledamöterna läser ;o)


Kristina Jonäng gruppledare för Centerpartiet i Västra Götaland och politiskt aktiv sedan mer än 15 år skrev för en tid sedan ett blogginlägg: "Fem skäl att välja Anna-Karin Hatt" där skriver Kristina bland annat:
"Det enda som en partiledare ska ägna sig åt själv är förhandlingarna i den lilla krets av andra statsråd och partiledare som sker i någon form varje vecka. Dörren stängs och det finns ingen centerstämma att fråga och inga pressekreterare som kan hjälpa till. Då är man helt själv med ett mycket stort ansvar. En partiledare kan inte komma ut från ett sådant sammanträde förrän man kompromissat bort tillräckligt mycket för att de andra partiledarna ska vara nöjda samtidigt som man förhandlat till sig tillräckligt mycket för att resultatet ska kallas centerframgång bland väljare och bland kritiska centermedlemmar.
Valet av partiledare handlar om förmågan att kommunicera ett budskap, men jag tycker att de argumenten varit alltför dominerande hittills i den interna diskussionen. Att kommunicera budskapet får en partiledare hjälp av andra med. Dussintal av medhjälpare ägnar tid åt det varje dag. De flesta intervjuerna får en partiledare, via pressekreterare, tacka nej till. De som genomförs klipps från minuter till sekunder och de flesta svenskar har varken sett eller hört nyhetsinslaget. Vilka sammanhang som partiledaren långsiktigt ska synas i hinner partiledaren heller aldrig fundera över. Det sköter medarbetarna. Att förmedla ett budskap är ytterst en mycket långsiktig fråga som handlar om politisk kurs och om förmågan att vara konsekvent, inte vad man säger i det dagliga bruset."

Detta är för mej väldigt viktigt. Centerpartiet står inför flera mycket viktiga arbetuppgifter: Förutom att vi skall försöka genomföra alla beslut som kommer att tas på stämman i Åre så skall ett nytt idéprogram tas fram och hela partiorganisationen skall reorganiseras och komma på fötter igen.

Detta innebär för mej att det bästa valet är att välja Anna-Karin Hatt till partiordförande. Då får vi den partiledare som har allra kortast startsträcka eftersom hon redan är minister. När Maud valdes måste vi komma ihåg befann sig ju Centerpartiet i opposition vilket gjorde att hon kunde ägna den första tiden som partiledare till att fokusera på partiet. DEn tiden bedömer jag finns inte nu.
Dessutom tycker jag att Anna-Karins programförklaring, vad hon vill som partiledare tilltalar mej.
Idag publicerades en mycket bra artikel om varför Anna-Karin är en god förnyare på ekuriren.se Läs den!
Nu återstår för mej och alla andra intresserade bara att vänta på valberedingens förslag, antar att de har haft två svettiga dagar.
Och det kan inte vara enkelt att välja bland tre "Trippel A rankade" kandidater!

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

GPS på dementa är vi på väg mot 1984?

Av , , 1 kommentar 2

Vk skriver idag en liten notis om en demenssjuksköterska som kontaktat Socialstyrelsen för att undersöka regelverket kring GPS på en dement person.
Artikeln hittashär.

Detta kan ju i första läget låta jättebra, men det gäller att i alla lägen fundera på vilka övervakningssystem som vi kan anv’ända utan att:

  1. Kränka den peronliga integriteten, vet vi att personen som förses med GPS vill det? Låter ju enkelt med en GPS på en dement person men vad säger vi om GPS på förskoleelever så dom inte går vilse?
    Eller GPS på högstadieelever så de inte skolkar?
  2. Tekniska hjälpmedel får aldrig bli en ersättning för personal, tänk så praktiskt med GPS på alla boende på äldreboendet – då behöver man ju inte oroa sig om någon springer ut.

Jag hoppas Socialstyrelsen har bra svar på dessa frågor, GPS kan mycket väl vara ett hjälpmedel men det gäller att använda det med måtta.

Basen måste alltid vara att det finns personal i tillräcklig omfattning!

Skall bli intressant att läsa Socialstyrelsens svar, bra att demenssköterskan frågade!

1 kommentar

Andreas: Skräms inte med Höger titta på politiken och förslagen!

Av , , Bli först att kommentera 8

Andreas Lundgren använder socialdemokraternas mest populära skrämsord: HÖGER  när han fortsätter att driva sin tes om att Centerpartiet, om vi skulle välja Annie Lööf till ny partiledare vid stämman kommer att göra en dramatisk högersväng.

Andreas räknar upp ett antal av Annies tidigare förslag och använder dessa för att belägga att Annie står för en högerpolitik.
Det är ju glädjande att Andreas fördjupar sig i Centerpartistiska riksdagsledamöters ideér och förslag problemet är bara att de förslag Andreas lyfter är gamla och utdaterade.
Mej veterligt så är det enda på Andreas lista som Annie idag stöder det som han skriver om föräldraförsäkringen. Dock har jag svårt att se ett nej till kvotering av föräldraförsäkringen är höger, personligen ser jag det mer som ett sätt att behålla köksbordsdemokratin.

Men må vara hur det vill med detta, jag överlåter till partistämman att avgöra vem som bör bli ny partiledare, jag litar på att våra 520 ombud fattar ett klokt i partiledarfrågan, samt kloka beslut i övrigt när det handlar om alla stämmoprogrammen.
Personligen förordar jag fortfarande Anna-Karin Hatt som ny partiledare, hennes avsiktsförklaring finns här nedan:Hattresan – En berättelse och 25 förslag

View more documents from annakarinhatt
Sedan återkommer jag till dej Andreas efter stämman för att diskutera om Centerpartiet svänger åt höger, framåt eller rakt fram efter stämman i Åre.

Onödigt slarv med Heimdal på slutet

Av , , Bli först att kommentera 2

På dagens Kommunfullmäktige kommer vi att få upp detaljplanen för Kv. Heimdal som extraärende.

Detta beroende på att ärendet, som är av sådan art måste antas på Kommunfullmäktige hade blivit liggande uppe på Byggnadsnämndens kansli efter det att Byggnadsnämnden antagit planen i våras.

Från Centerpartiets sida har vi inget avvikande yrkande i själva sakfrågan men vi valde att uttrycka vårt missnöje med nedanstående protokollsanteckning:

Protokollsanteckning från Centerpartiet

Extra kommunstyrelse 29/8 2011
Centerpartiet anser att det är ytterst olyckligt att kommunens interna processer missar på ett sådant sätt att vi tvingas hantera ett ärende som detaljplanen för Kv. Heimdal genom en extra kommunstyrelse och som extraärende på Kommunfullmäktige.
Det är inte rimligt att en byggnad som skall stå på paradplats de kommande 100 åren hanteras som ett extraärende.
Från Centerpartiets sida förutsätter vi att detta är sista gången administrationen bommas på detta sätt så ärenden av denna vikt måste hanteras i hast på slutet.
Vi väljer dock att inte yrka bordläggning av ärendet då detta är ett ärende som processats noggrant tidigare under processen.
 
Mattias Larsson (c)
 
 
Bli först att kommentera

Nej Andreas Centerpartiet är varken Döende eller Kidnappat

Av , , 2 kommentarer 7

Andreas Lundgren skriver i två olika blogginlägg: Inlägg 1, Inlägg 2 om det han anser vara krisen inom Centerpartiet. Att vi som parti är döende och att vi blivit kidnappade av nyliberala krafter.

Det är helt klart så att den partiledarkandidat jag stöttar, Anna-Karin Hatt inte fått lika starkt stöd som Annie Lööf när Centerpartiets medlemmar, avdelningar, kommunkretsar, distrikt och syskonorganisationer meddelat valberedningen vem man vill se som ny partiledare för Centerpartiet.
Annie Lööf har fått ett mycket starkt stöd från hela landet.
En av de tunga Centerföreträdare som väljer att stötta Annie är komunalrådet i Mönsterås Roland Åkesson, Åkesson som efter valet 2006 belv känd som Mr 51% i partiet beroende på Centerpartiets valresultat i denna kommun. Tror varken Andreas eller någon annan debattör önskar smeta begreppet nyliberal på Roland. Och så ser det ut över hela landet, en bred grupp i partiet har valt att stötta Annie. Och precis så skall det vara i ett öppet modernt parti.
Att jag personligen lagt mitt stöd för Anna-Karin innebär inte att jag är emot Annie eller Anders. För mej har detta hela tiden handlat om att välja den bästa av tre goda kandidater.

Tre konkurrenter inte tre fiender, Anna-Karin, Anders, Annie

Att Centerpartiet har en avdelning på Stureplan är väl jättebra, vad jag vet är den ungefär lika stor som vår avdelning i Tvärålund.
Att dom är duktiga på att ordna möten som intresserar och att få medialt genomslag för sina tankar är inget problem. Det som kan vara ett problem är väl i sådan fall att avdelingen i Tvärålund inte får samma genomslag. Men det kan aldrig vara ett problem att medlemmar vill och gör saker.

Det vi håller på med i Centerpartiet är en väldigt spännande sak tycker jag, vi har ett långt mer öppet nomineringsförfarande till partiledaruppdraget än någonsin tidigare. Detta skapar givetvis utrymme för konfliker men än så länge så verkar konflikterna mera vara placerade utanför partiet än innanför. Det är media samt debattörer utanför Centerpartiet som vill smeta en nyliberal etikett på flera Centerpartister.

Den process vi nu är inne i ställer givetvis stora krav på alla inblandade, det gäller att orka och våga vara ett öppet parti där flera olika åsiker möts och ideer bryts mot varandra. I detta ligger också att man efter en sådan process repsekterar varandras åsikter och att de som uttryckt sin mening igenom detta inte placeras i kylan. Något som ju brukar vara standard varje gång (s) bytt partiledning. Personligen känner jag ingen oro för detta, både Anna-Karin, Annie och Anders är så kloka så jag är säker på att man ser vikten av att ha en stor bredd i partiet även framöver oavsett vem som väljs till ny partiledare.
Partiledarvalet han inneburit att vi diskuterar politik i Centerpartiet och funderar vilka vägval vi skall ta framöver, allt detta skall vi besluta om på stämman i Åre i höst.
Och man kidnappar inte en stämma med 520 ombud från hela landet Andreas, det borde du veta som själv varit kongressombud.

Annie hade förresten en väldigt bra debattartikel i Norran idag, tycker den på ett bra sätt sammanfattar hennes ambitioner med vad hon vill med sitt partiledarskap.
Läs den Andreas!

 

Jag förordar Anna-Karin hatt till ny partiordförande för Centerpartiet

Av , , Bli först att kommentera 5

Jag har idag använt den möjlighet som ges alla medlemmar i Centerpartiet att meddela valberedningen vem man vill se som Maud Olofssons ersättare.
Jag förordar Anna-Karin Hatt

Här nedan är mitt brev till valberedningen:

Till Centerpartiets Valberedning                                                           Umeå 27/8 2011

Jag förordar Anna-Karin hatt som ny partiledare för Centerpartiet
Under den månad som förflutit har alla vi medlemmar i Centerpartiet kunnat ta del av och lära mer om de tre huvudkandidaterna till partiledaruppdraget. Inte minst har de fyra utfrågningarna har varit värdefulla för att alla skall kunna bilda sig en egen bild av de tre kandidaterna.
Jag vill börja med att säga att det är tre mycket bra namn som presenterats som huvudkandidater, båda Anna-Karin, Annie och Anders W är lysande kompetenta politiker och goda företrädare för Centerpartiet.
Dock är det så att vi skall ha en partiledare och inte tre och bland dessa tre duktiga företrädare faller mitt val på Anna-Karin Hatt.
Motivering:
·         Anna-Karin har i sin kadidatur på ett bra sätt lyft fram de grundvärderingar som jag vill se mer av i Centerpartiet framöver, Socialliberalt, Varmt, Tryggt.
Ett parti som hanterar alla politikområden och inte bara de man har departementsansvar för.
·         Den kampanjresa som Anna-Karin genomförde i husbil säger i alla fall mej att hon har förmågan att tänka nytt och skapa ett stort engagemang  tunt både sig själv och Centerpartiet, viktiga egenskaper för Centerpartiet.
·         Anna-Karin har erfarenhet från både yrkeslivet och arbete i politikens korridorer, hon har dessutom i statsrådsberedningen varit med och hanterat alla politikområden från Adoptipon till Ölandsbron. Och nu är hon statsråd. Detta ger henne en bredd som är nödvändig, samtidigt som hon på väldigt kort tid kommer att vara igång med det nya uppdraget.
·         Anna-Karin har när hon pratat om sin roll som partiledare pratat mycket om att hon vill leda och se andra växa. Detta tror jag är helt rätt.
Centerpartiet behöver fler som är med och bestämmer ett breddat ledarskap, inte en partiledare som bestämmer mer.
·         Jag har haft förmånen att lyssna till Anna-Karin flera gånger under de senaste åren. Hon har alltid imponerat på mej genom att vara väl påläst och behaglig att lyssna till. En egenskap som hon behållit men till den har nu adderats partiledarskapet. När jag lyssnar till Anna-Karins inledning vid den sista utfrågningen är det en partiledare som talar!
Så hon har mitt fulla stöd inför stämman i Åre!
Hälsningar
Mattias Larsson
Umeå
En f.d. och en blivande hoppas jag!
Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Tillgång till älven en bristvara? Tråkigt beslut i KSAU i tisdags

Av , , Bli först att kommentera 3

På tisdagens KSAU behandlade vi en förfrågan från Umedeltats fältstation att kommunen skulle köpa en fritidshustomt i Nabbviken som är till salu och att fyra olka naturföreningar, Naturskyddsföreningen, Ornitologerna, Entymologerna och Botanikerna där skulle anordna ett utflyktsmål/samlingsplats dit umeborna skulle kunna åka för att komma nära naturen och älvslandskapet.

Erbjudandet innebar i korthet att kommunen köper in tomten, och föreingarna ansvarar för att den är tillgänglig för allmänheten och att det där bedrivs verksamhet öppen för alla.

Jag tycker det låter som en toppenidé väl vär att undersöka vidare och det var också tjänstemannaförslaget som sade att man skulle skicka frågan vidare till Fritidsnämnden för att höra om deom som ansvarig nämnd tyckte det var något att gå vidare med.

Tyvärr var inte det majoritetens åsikt då det blev avslag på förslaget.

Tycker detta rimmar illa då kommunen samtidigt vill säkerställa allmänhetens tillgång till ständerna vid Nydalasjön genom att riva stugor.
Här fanns en chans att säkra att alla umebor kommer åt älvslandskapet men då är det bättre att tomten säljs.
Tråkigt tycker jag.

Bli först att kommentera

Ropa inte hej förrän smöret är på andra sidan ån och skinnet är i galen tunna Andreas!

Av , , Bli först att kommentera 13

Andreas Lundgren skriver på sin blogg om det han kallar Centerns sista strid alltså vår pågående process inför det partiledarval som stundar i samband med stämman i Åre.
Andreas fortsätter på den inslagna (s) retoriken som väljer att utmåla Centerpartiet som någonting flera mil till höger om höger.
Dessutom tror jag att han vill att jag skall säga något liknande som Lennart H sade inför (s) val i vintras:
"Skulle Håkan Juholt bli partiledare så tror jag att jag lämnar partiet."

Det är givetvis inte så, att jag är för Anna-Karin betyder inte att jag är mot Anders eller Annie. Men jag har använt den möjlighet jag som Centermedlem har att ta ställning och påverka en öppen process, vilket inte fanns chans till när Håkan valdes i (s)

Konkurrenter inte fiender, Anna-Karin, Anders, Annie

Vad gäller vad som är höger och vänster och vad som kommer att ske med Centerpartiet efter valet så har denna process varit väldigt bra för oss, eftersom de tre kandidaterna tvingats bekänna färg och flera viktiga politiska frågor varit uppe därför känner jag att Centerpartiet som kollektiv satt ner foten i flera viktiga frågor, Platt skatt – nej, Kärnkraftens framtid – nej, Förstärkt regionalpolitik för att möjliggöra för folk att leva och bo i hela landet – ja, Ett parti som aktivt agerar inom fler politikområden än de där man har egna departement – ja, Ett parti som förmår att ifrågasätta delar av den förda regeringspolitiken – ja.

Vad av detta som är att betrakta som höger respektive vänster är upp till någon annan att bedöma.
Intressant är dock att Andreas tycker att det är Annie som är den som har en politisk agenda som mest liknar Maud Olofssons. Den gängse uppfattningen är annars att det ärAnna-Karin (i alla fall om man får tro Fokus)

Sedan så glömmer Andreas L bort att det är mer än en partiledare vi skall välja vid stämman i Åre, det är som alltid ett stort antal program som skall antas dessa kan du ladda hem och läsa på hemsidan Andreas.
Mina egen agenda inför stämman är att supporta Anna-Karin Hatts kandidatur samt att sakpolitiskt försöka verka för det jag tror på, ett Centerparti som är Varmare, Grönare och mer Socialliberalt än det uppfattas idag.

Men oavsett vem som väljs så kommer det inte att bli någon högersväng ner i avgrunden Andreas – Sorry!

Ropa inte hej förrän smöret är på andra sidan ån och skinnet är i galen tunna Andreas!

Av , , Bli först att kommentera 1

Andreas Lundgren skriver på sin blogg om det han kallar Centerns sista strid alltså vår pågående process inför det partiledarval som stundar i samband med stämman i Åre.
Andreas fortsätter på den inslagna (s) retoriken som väljer att utmåla Centerpartiet som någonting flera mil till höger om höger.
Dessutom tror jag att han vill att jag skall säga något liknande som Lennart H sade inför (s) val i vintras:
"Skulle Håkan Juholt bli partiledare så tror jag att jag lämnar partiet."

Det är givetvis inte så, att jag är för Anna-Karin betyder inte att jag är mot Anders eller Annie. Men jag har använt den möjlighet jag som Centermedlem har att ta ställning och påverka en öppen process, vilket inte fanns chans till när Håkan valdes i (s)

Konkurrenter inte fiender, Anna-Karin, Anders, Annie

Vad gäller vad som är höger och vänster och vad som kommer att ske med Centerpartiet efter valet så har denna process varit väldigt bra för oss, eftersom de tre kandidaterna tvingats bekänna färg och flera viktiga politiska frågor varit uppe därför känner jag att Centerpartiet som kollektiv satt ner foten i flera viktiga frågor, Platt skatt – nej, Kärnkraftens framtid – nej, Förstärkt regionalpolitik för att möjliggöra för folk att leva och bo i hela landet – ja, Ett parti som aktivt agerar inom fler politikområden än de där man har egna departement – ja, Ett parti som förmår att ifrågasätta delar av den förda regeringspolitiken – ja.

Vad av detta som är att betrakta som höger respektive vänster är upp till någon annan att bedöma.
Intressant är dock att Andreas tycker att det är Annie som är den som har en politisk agenda som mest liknar Maud Olofssons. Den gängse uppfattningen är annars att det ärAnna-Karin (i alla fall om man får tro Fokus)

Sedan så glömmer Andreas L bort att det är mer än en partiledare vi skall välja vid stämman i Åre, det är som alltid ett stort antal program som skall antas dessa kan du ladda hem och läsa på hemsidan Andreas.
Mina egen agenda inför stämman är att supporta Anna-Karin Hatts kandidatur samt att sakpolitiskt försöka verka för det jag tror på, ett Centerparti som är Varmare, Grönare och mer Socialliberalt än det uppfattas idag.

Men oavsett vem som väljs så kommer det inte att bli någon högersväng ner i avgrunden Andreas – Sorry!