E-samhället det är redan här

Jag är idag på en konferens i anordnad av Region Västerbotten om E-samhället. Detta är något som det har pratats om länge men nu är det skulle jag tro dags att sluta prata om det och inse att E-samhället är här.
Den generation som nu kliver in i vuxenvärlden har en helt annan relation till papper kontra digitala tjänster än vi som är vuxna idag. Tillgången till digitala verktyg, (smartphones, datorer, läsplattor) etc. ökar hela tiden och intresset för att nyttja digitala tjänster från medborgarna ökar hela tiden, under förutsättning att systemen och lösningarna skapas för att uppfylla människors behov och inte tvärtom.

SKL arbetar intensivt för att hjälpa alla Sveriges 290 kommuner att komma igång bra med E-tjänster mot medborgarna men även för att implementera bra IT-system i alla komuner. Här är det viktigt att komma ihåg att snittstorleken på en kommun i Sverige är 15 000 invånare så de allra flesta komuner komer inte att ha resurser att utveckla system och tjänster själva.
SKLs arbete är en del av Digital agenda för Sverige och dagens konferens är ett steg till hur vi skall arbeta med den digitala agendan i Västerbotten. 
(Skriften IT i människans tjänst – en digital agenda för Sverige finns här)

Vi har även lyssnat till Patrik Oja, kommunchef i Haparanda om hur man där arbetar med att skapa den papperslösa kommunen till gagn för medborgarna. 
Att avskaffa papper är i sig inget självändamål men att använda moderna verktyg för att skapa en bättre vardag för elever, brukare och övriga medborgare är ju en självklarhet. Sedan är det ju så att det komunala systemet i sig skapar en massa papper som i många avseenden är onödiga, Patrik exemplifierade med anställningsavtal för timvikarier en kommun har alltid  många timvikarier, det finns inget behov idag med att skriva anställningsavtal på papper med alla dessa idag. Dessa avtal kan i allmänhet hanteras helt elektroniskt.
Sedan var det väldigt mycket annat spännande man gjorde i Haparande för att skapa en bättre och mer effektiv kommun. En sådan sak var att man nu avskaffat alla fasta telfonabbonemang i kommunen och istället gett alla 880 anställda smartphones. Effekten direkt blev att kommunens samlade telefonikostnad direkt minskade. Sedan väntar man med spänning på vad effekten blir när alla kommunanställda sitter hemma på fritiden och testar de nya telefonerna, Patrik trodde absolut att det skulle komma många kreativa ideer ut av detta.

En kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>