Uttalande från Centerpartiets distriktssämma i Kasamark

I helgen höll Centerpartiet distriktssämma i Kasamark.
Det var en välbesökt och mycket bra stämma.

Bland mycket annat så antog vi ett uttalande om landstingets neddragningar i inlandet.

"Kasamark den 24 mars 2012

Socialdemokraterna och miljöpartiet drar ned rullgardinen för tillväxt i inlandet

Nedläggningen av akutplatserna som socialdemokraterna och miljöpartiet i landstinget nu verkställer i Sorsele och Dorotea och indragning av ambulans i Åsele måste stoppas. Centerpartiet i Västerbotten accepterar inte neddragningar inom den nära sjukvården i vårt län. Centraliseringen av sjukvården i Västerbotten måste avbrytas och ersättas med politik som utgår från nära och tillgänglig sjukvård i hela Västerbotten.
Neddragningar av ambulanser, vårdplatser och annan verksamhet utarmar den framgångsrika ”glesbygdsmodellen” och försvårar rekryteringen av allmänläkare till glesbygden. Behovet av väl fungerande närsjukvård är särskilt påtagligt i ett så geografiskt stort län som Västerbotten.
Denna politik drabbar invånarna i flera av våra landsbygdskommuner negativt i försämrad kvalitet och tillgänglighet. Samtidigt är det mycket tveksamt vilka ekonomiska besparingar neddragningarna i realiteten leder till.
Tillgång till grundläggande service för alla är en av många förutsättningar för tillväxt i alla delar av landet. Och inte minst viktigt för inlandet där det idag krävs framtidstro inte pessimism och försämrade utvecklingsmöjligheter. Den kommersiella och offentliga servicen skapar en miljö där det är attraktivt att bo och att starta och driva företag. Centerpartiet vill öka samordningen mellan den kommersiella och offentlig servicen samt även tillvarata den ideella sektorns potential. Ökat entreprenörskap och utvecklad innovationsförmåga ska bidra till förnyelse av ekonomin. Centerpartiet har därför varit initiativtagare i bildandet av en statlig fond för riskkapital – inlandsinnovation. Fonden som nu är på plats ska arbeta tillsammans med privata och offentliga aktörer. Den politik som Socialdemokrater och Miljöpartister i Landstinget i Västerbotten för, motverkar dock de satsningar och initiativ som behöver göras för en levande landsbygd och leder till att rullgardinen för utveckling och tillväxt i inlandet."

 

4 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Hur ställde sig stämman till Anie Lööfs förslag om 25%lönesänkningar?

    Och kommer de sänkningarna även gälla centerpartister?

  2. Mattias Larsson

    Svar till Åsiktsmaskinen (2012-03-26 14:23)
    Hej Åsiktsmaskinen, även om jag inte gillar förslaget så skall rätt vara rätt. Annie Lööf har inte föreslagit 25%iga länesänkningar. Det var Annika Qarlsson som kom med ett förslag förra veckan. Och det handlade inte om lönesänkningar utan diskussionen handlade om ingångslönerna, främst för ungdomar. Tyvärr var förslaget väldigt oklart och otydligt, men mer finns att läsa på:
    http://www.centerpartiet.se/Nyheter/Arkiv-2012/C-forslag-om-sankta-ingangsloner/

    Hälsn
    Mattias

  3. Åsiktsmaskinen

    Jaja, alla vet ju att Annie Lööf har godtjänt att Qarlsson skulle gå ut med det.
    Så hårklyveri angående sådana små pettitesser spelar mindre roll.

    Dock är faktum att både Danmark och Norge har högre löner men lägre arbetslöshet än Sverige.

    Och USA har lägre löner men högre arbetslöshet än Sverige.
    Med andra ord pekar ingenting på att vi skapar fler arbetstillfällen med lägre löner, snarare pekar omvärlden på att vi får fler arbetstillfällen med högre löner.

    Vilket i praktiken innebär att ert förslag faller stenhårt.

    Vad får er att tro att det skulle bli annorlunda här än i andra länder?

    Kom med lite shyssta liberala förslag istället för massa blaj-blaj så har vi chans att vinna även nästa val.

    Dessa och liknande förslag spelar endast sossarna och CO i händerna.

    Kom in i matchen nu istället!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.