Vad är Länsantikvariens roll egentligen?

På Västerbottensnytts hemsida kan man se en intervju med länsantikvarie Bo Sundin.
Det är helt klart så att han som länsantikvarie har att bevaka att de byggnadsminnen som finns i länet vårdas. Den rollen är klockren
 

Men därifrån till att komma och tala om vilken verksamhet som är lämplig i olika lokaler det är något helt annat. Det är Umeå Kommun som fastighetsägare som bestämmer vilken verksamhet som skall få vara i exempelvis Scharinska Villan. Det är inte en fråga för länsstyrelsen! 

2 kommentarer

  1. Rabbe Sjöberg

    Jag både tror och vet att länsantikvarien i fråga har sådana kunskaper att han kan avgöra om en verksamhet är skadlig eller inte. Sedan är det ju upp till ägaren/kommunen att avgöra hur mycket denna verksamhet de facto kostar och där är vi ju båda väl medvetna om kommunens ovilja till att spendera underhållspengar. Man väntar (nästan) alltid tills det kostar så mycket att man inte har råd.

  2. Mattias Larsson

    Men Rabbe, problemet är inte vilka kunskaper länsantikvarien har, jag anser att tillsynsmyndigheten rent principiellt inte skall tala om vad en verksamhetsutövare får eller inte får göra. Tillsynsmyndigheten skall bevaka att fastighetsägaren inte skadar det som skall skyddas, sedan får kommunen bedöma vad man kan göra i fastigheten.

    ML

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.