Annie Lööf besökte Umeå i Veckan

I torsdags hade vi Annie Lööf på besök här i Umeå, dagen började för hennes del med ett samtal på restaurang Socialize om service på glesbygden. Fortsatte med TV huset inspelning av Gokväll. 

För att avslutas med ett "Landshövdingen Samtalar" på länsresidenset. Denna gång handlade landshövdingesamtalet om hur vi på ett bättre sätt skapar positiv utvecklingskraft i Västerbotten, kan de framgångsrika klusterbildningar som finns i länet hjälpa varandra. 

Ett problem vi kan komma få se i Västerbotten är att det kommer att göras stora investeringar i länet framöver exempelvis inom gruvindustrin, men man kommer att ha problem med att rekrytera arbetskraft med rätt kompetens, men även problem med att få dessa investeringar att bidra till en utveckling av lokalsamhällena.
Som en person sade vid samtalet: "Idag bosätter man dig inte där jobben finns, man bosätter sig där man vill bo!" Det tror jag är en utmaning för alla kommuner i Västerbotten, hur skapar vi livsmiljöer där man vill bo, så inte de investeringar som görs som enda effekt får: "Ett hål i marken och en doft av diesel", som ordföanden i Georange Lennart Gustavsson brukar säga.

Annie hade givetvis inte med sig svaren på alla frågor men det arbete hon initierat med "Attraktionskraft Sverige" handlar ju om dessa frågor. Vad är det för något som gör att en ort blir attrativ att bo i. Det är ju en hel palett av åtgärder som behövs och här kommer det att krävas samberkan mellan flera nivåer för att skapa attraktivitet, både Stat, Kommun, Landsting, Företag och Föreningslivet måste sammarbeta om ett ställe skall vara attraktivt.

Jag tycker Annie skötte sig alldeles utmärkt på detta första besök här i Umeå och jag hoppas hon kommer tillbaka fler gånger.

Mer om Attraktionskraft Sverige: Regeringen, Centerpartiet, VK

 

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>